Στα πλεονεκτήματα για τον πολίτη αλλά και για τους επαγγελματίες υγείας νέων τεχνολογιών αναφέρθηκε εκετενέστερα ο κύριος Κωνσταντίνος Κυρανάκης, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Όπως ανέφερε, ο ψηφιακός μετασχηματισμός δοκιμάστηκε ήδη με το πρόγραμμα του εμβολιασμού, «εφόσον ο πολίτης ολοκλήρωσε τον εμβολιασμό του χωρίς καμία απαίτηση με έγχαρτο δικαιολογητικό. «Και μάλιστα ήμασταν ανάμεσα στις ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη», δήλωσε.
Το MyHealth App δίνει τη δυνατότητα της εύκολης εξυπηρέτησης για τον πολίτη, ο οποίος θα μπορεί ψηφιακά να έχει πρόσβαση στο δικό του φάκελο ασθενούς, όπου θα υπάρχουν τα αποτελέσματα από απεικονιστικές και αιματολογικές εξετάσεις, για την καλύτερη εξυπηρέτησή του αλλά και την ευκολότερη διαχείριση από τους γιατρούς, σύμφωνα με τον κ. Κυρανάκη.
Εν ολίγοις, «θα υπάρχει χρόνος για καλύτερη διαχείριση από τους γιατρούς των ιατρικών δεδομένων οδηγώντας σε προσωποποιημένη διάγνωση, ενώ ο ασθενής θα νιώθει ότι έχει τον έλεγχο των δεδομένων του» σύμφωνα με τον υφυπουργό.
Η ψηφιοποίηση των δεδομένων βέβαια αποτελεί μια πρόκληση και για τα δύο Υπουργεία, Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και η συνεργασία είναι αρκετά καλή σύμφωνα με τον υφυπουργό: «Όλα τα δεδομένα με την τεχνολογία μπορούν να μας οδηγήσουν σε θεραπείες του ασθενούς» σημειώνει. Αντίστοιχα, δίνεται έτσι και η δυνατότητα στα νοσοκομεία να χρησιμοποιούν τις ψηφιακές εφαρμογές. Πραγματοποιείται ήδη σε 20 νοσοκομεία «και θα πάμε και σε περισσότερα» επισημαίνει ο κ. Κυρανάκης.
Οδική ασφάλεια στο επίκεντρο
Για την καλύτερη διαχείριση των οδικών ατυχημάτων, ο κ. Κυρανάκης ανακοίνωσε τη σύσταση μιας επιτροπής με στόχο την οδική ασφάλεια. «Σύντομα θα γίνει και συνεργασία σε επίπεδο ψηφιοποίησης, έτσι ώστε να μπορεί το ΕΚΑΒ να επεμβαίνει και το υπουργείο Υγείας να προβλέπει και να διαχειρίζεται τα περιστατικά πιο αποτελεσματικά».