Μια νέα μελέτη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Otago στο Christchurch αποκάλυψε ότι η ποσότητα βιταμίνης C που καταναλώνουμε μέσω της διατροφής παίζει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου και την ανανέωση του δέρματος.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Investigative Dermatology, δείχνει μια ισχυρή σχέση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης C που εντοπίζοντας στο αίμα και σε αυτών που υπάρχουν στο δέρμα. Το πιο σημαντικό, όμως, εύρημα είναι ότι η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης C μέσω της διατροφής -και ιδιαίτερα των φρέσκων φρούτων- μπορεί να βελτιώσει άμεσα τη δομή και τη λειτουργία του δέρματος.
Η μελέτη διεξήχθη στη Νέα Ζηλανδία και τη Γερμανία και συμμετείχαν 24 υγιείς ενήλικες εθελοντές. Πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις: Η πρώτη εξέτασε δείγματα δερματικού ιστού από ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις ρουτίνας, προκειμένου να διαπιστωθεί η σχέση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης C στο δέρμα και το αίμα. Η δεύτερη φάση περιελάμβανε μια δοκιμή διατροφικής παρέμβασης, με τους συμμετέχοντες να καταναλώνουν δύο ακτινίδια την ημέρα για μια περίοδο 8 εβδομάδων, που ισοδυναμούν περίπου με 250mg βιταμίνης C.
Γερμανοί ερευνητές, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο SGS Fresenius στο Αμβούργο, πραγματοποίησαν προηγμένες δοκιμές σχετικά με την ελαστικότητα, το πάχος, την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και την ανανέωση των κυττάρων του δέρματος. Χρησιμοποίησαν, επίσης, υπερήχους, για να μετρήσουν τις δομικές αλλαγές. Διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της βιταμίνης αυξήθηκαν τόσο στο αίμα, όσο και στο δέρμα των συμμετεχόντων. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα αποτελέσματα, όμως, ήταν η μετρήσιμη αύξηση του πάχους του δέρματος, που υποδηλώνει υψηλότερη παραγωγή κολλαγόνου και ταχύτερη αναγέννηση των κυττάρων του δέρματος.
Η καθηγήτρια Margreet Vissers από το Κέντρο Redox Biology and Medicine του Πανεπιστημίου, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα εντυπωσιακά. «Μας εξέπληξε πόσο παρόμοια ήταν τα επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα και στο δέρμα — πολύ πιο κοντά απ’ ό,τι έχουμε δει σε άλλα όργανα. Αυτή είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι η βιταμίνη C μεταφέρεται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε όλα τα στρώματα του δέρματος και συνδέεται με τη βελτίωση της λειτουργίας του», είπε.
Πέρα από τα ακτινίδια που αξιοποιήθηκαν στη μελέτη, οι ερευνητές εκτιμούν ότι παρόμοια οφέλη μπορούν να προκύψουν και από την κατανάλωση άλλων τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C, όπως τα εσπεριδοειδή, τα μούρα, οι πιπεριές και το μπρόκολο.
Παράλληλα, τα ευρήματα αμφισβητούν την άποψη ότι τα τοπικά προϊόντα αρκούν για την υγεία του δέρματος. Ενώ η βιταμίνη C προστίθεται συνήθως στα προϊόντα περιποίησης, η δρ. Vissers σημείωσε ότι είναι δύσκολο για το θρεπτικό συστατικό να διαπεράσει το φράγμα του δέρματος απ’ έξω.
«Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, γεγονός που εξηγεί γιατί είναι ένα δημοφιλές συστατικό στις κρέμες», εξήγησε η ειδικός. «Ωστόσο, είναι πολύ υδατοδιαλυτή και δεν διαπερνά εύκολα το δέρμα. Η έρευνά μας δείχνει ότι το δέρμα την απορροφά πολύ πιο αποτελεσματικά μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και τα εξωτερικά στρώματα φαίνεται να την απορροφούν κατά προτεραιότητα».
Σύμφωνα με την δρ. Vissers, η συνέπεια είναι το κλειδί. «Η βιταμίνη C δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό, επομένως η τακτική καθημερινή πρόσληψη είναι απαραίτητη», είπε. «Περίπου 250mg την ημέρα είναι επαρκή για τη διατήρηση υγιών επιπέδων στο αίμα. Συνιστούμε να καταναλώνετε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά, συμπεριλαμβανομένου ενός τροφίμου πλούσιου σε βιταμίνη C, για να υποστηρίξετε τη μακροπρόθεσμη υγεία του δέρματος», συμπλήρωσε.
Τα ευρήματα ενισχύουν την ιδέα ότι το υγιές δέρμα ξεκινά από μέσα — και ότι μια θρεπτική διατροφή μπορεί να είναι εξίσου σημαντική με ό,τι εφαρμόζεται στην επιφάνεια.
Διαβάστε επίσης
Δέρμα: 10 τροφές που ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου
Κολλαγόνο: 3 top πηγές για λαμπερό δέρμα και γερές αρθρώσεις
Δέρμα: Από κηλίδες μέχρι ρυτίδες, top tips για να «σβήσουμε» τα σημάδια του χρόνου