Αν και το χρησιμοποιούμε περισσότερο για γαρνιτούρα ή ως μυρωδικό, κρύβει σημαντικά οφέλη υγείας. Ο λόγος για το σχοινόπρασο, με τα λεπτά και κυλινδρικά πράσινα φύλλα και με την ήπια γεύση κρεμμυδιού που συνοδεύει ιδανικά ψητές πατάτες με τυρί και τυρί κρέμα.
Για περισσότερα από 4.000 χρόνια, το σχοινόπρασο χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς, όπως για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της γρίπης και ως διεγερτικό της όρεξης, ενώ θεωρείτο και αφροδισιακό, σύμφωνα με τον βοτανολόγο, Δρ. Christopher Hobbs.
Μόλις μια κουταλιά της σούπας συμβάλλει στην παροχή βασικών βιταμινών και μετάλλων που ενισχύουν την υγεία των ματιών και υποστηρίζουν την καλή λειτουργία του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τα τρία σημαντικότερα οφέλη από την κατανάλωση σχοινόπρασου
Φυσικό αντιφλεγμονώδες
Το σχοινόπρασο περιέχει αντιβακτηριακές και αντιιικές ουσίες, σύμφωνα με μια σειρά μελετών. «Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, το σχοινόπρασο χρησιμοποιείται για τις ήπιες αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Συστήνεται για την υγεία του πεπτικού συστήματος, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και ως ήπιο διουρητικό», δήλωσε ο Δρ. Christopher Hobbs. «Επιπλέον, περιέχει ενώσεις με πιθανές αντιμικροβιακές ιδιότητες, τις οποίες ορισμένοι θεραπευτές χρησιμοποιούν για μικρές λοιμώξεις» συμπληρώνει.
Ενισχύει την όραση
Το σχοινόπρασο περιέχει επίσης βιταμίνη Α, που προστατεύει την όραση. Μια κουταλιά της σούπας μπορεί να παρέχει περίπου το 3% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας, καθώς και αντιοξειδωτική βιταμίνη C.
Καλή πηγή βιταμίνης Κ
Το μυρωδικό είναι μια ακόμη καλύτερη πηγή βιταμίνης Κ, παρέχοντας το 8% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας. Η βιταμίνη Κ βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην ενίσχυση της υγείας των οστών.
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Κ έχουν ισχυρότερα οστά και είναι λιγότερο πιθανό να υποστούν κάταγμα ισχίου σε σύγκριση με εκείνα που καταναλώνουν λιγότερα από αυτά τα τρόφιμα.
Συμπέρασμα
Αν και το σχοινόπρασο συχνά περνά απαρατήρητο στο πιάτο μας, αποτελεί έναν μικρό «διατροφικό θησαυρό» με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Εμπλουτίζει το φαγητό όχι μόνο με άρωμα και φρεσκάδα, αλλά και με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, την προστασία της όρασης και τη διατήρηση υγιών οστών. Η τακτική, έστω και μικρή, κατανάλωσή του μπορεί να προσφέρει φυσική υποστήριξη στον οργανισμό, αποδεικνύοντας ότι ακόμη και τα πιο διακριτικά μυρωδικά έχουν τη δική τους σημαντική θέση σε μια ισορροπημένη διατροφή.
Διαβάστε επίσης
Το αντιοξειδωτικό μπαχαρικό που νικάει τον πόνο και δυναμώνει τα οστά
Το αντιοξειδωτικό «φάρμακο» με αντικαρκινική δράση που καταπολεμά το κρυολόγημα
Το ελληνικό αρωματικό που είναι φυσικό αντιβιοτικό και ρίχνει τη χοληστερόλη