Εάν έχετε λίγο περιηγηθεί στα κοινωνικά δίκτυα τελευταία, όλο και θα έχετε προσέξει κάποιον χρήστη -influencer και μη- που ορκίζεται ότι όλο τον προηγούμενο χειμώνα δεν αρρώστησε χάρη στα πανίσχυρα σφηνάκια τζίντζερ.
Τα συγκεκριμένα σφηνάκια περιέχουν συνήθως τζίντζερ, κουρκουμά, πιπέρι και χυμό πορτοκάλι, ένα σύνολο δηλαδή από πρώτες ύλες που είναι ήδη γνωστό ότι ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού με διαφορετικούς τρόπους.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες μελέτες και τους ειδικούς υπάρχουν πολλοί λόγοι υγείας για να πίνουμε ένα σφηνάκι τζίντζερ καθημερινά.
1.Έχει αντιοξειδωτική δράση
Το τζίντζερ και ο κουρκουμάς περιέχουν ενώσεις με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως η τζιντζερόλη και η κουρκουμίνη. Μελέτες υποδεικνύουν ότι αυτά τα μπαχαρικά μπορεί να προσφέρουν μεγαλύτερο αντιοξειδωτικό δυναμικό όταν συνδυάζονται.
Τα αντιοξειδωτικά αποτρέπουν το οξειδωτικό στρες. Με την πάροδο του χρόνου, το οξειδωτικό στρες μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη διαβήτη, παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνου.
2.Μειώνει τη φλεγμονή
Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο τζίντζερ και στον κουρκουμά διαθέτουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ενδέχεται να συμβάλλουν στην πρόληψη της χρόνιας φλεγμονής. Μια μελέτη σε ζωικά κύτταρα έδειξε ότι η ουσία shogaol από το τζίντζερ και η κουρκουμίνη από τον κουρκουμά είναι οι κύριες ενώσεις που συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής. Παρόλα αυτά, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί εάν τα ίδια αποτελέσματα παρατηρούνται και στους ανθρώπους.
Η χρόνια φλεγμονή έχει συσχετιστεί με μια πληθώρα παθήσεων, όπως αυτοάνοσες ασθένειες, κατάθλιψη, διαβήτης τύπου 2, νόσος του Πάρκινσον, ορισμένοι τύποι καρκίνου, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις.
3.Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του τζίντζερ και του κουρκουμά βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Η κύρια ένωση του κουρκουμά, η κουρκουμίνη, και οι ενώσεις του τζίντζερ διαθέτουν επίσης ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση και πρόληψη βακτηριακών λοιμώξεων.
Αν και παραδοσιακά χρησιμοποιούνται και τα δύο για την ανακούφιση από τα συμπτώματα του κρυολογήματος, σύγχρονες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τα εκχυλίσματα τζίντζερ μπορεί να μειώνουν τον πονόλαιμο και τη συμφόρηση. Η κουρκουμίνη φαίνεται να ενισχύει τις φυσικές άμυνες του οργανισμού μέσω δράσης στα λευκά αιμοσφαίρια. Συχνά τα σφηνάκια τζίντζερ και κουρκουμίνης περιέχουν και πορτοκάλι, προσφέροντας επιπλέον βιταμίνη C.
4.Βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς
Τα σφηνάκια τζίντζερ και κουρκουμά μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς, μειώνοντας τη φλεγμονή, η οποία συνδέεται στενά με καρδιακές παθήσεις.
Μελέτες δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση 2–4 γραμμαρίων φρέσκου τζίντζερ μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου καρδιακών προβλημάτων. Παράλληλα, ο κουρκουμάς φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις και μπορεί να επιβραδύνει την αθηροσκλήρωση, τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες που περιορίζει τη ροή του αίματος και μπορεί να προκαλέσει θωρακικό πόνο ή καρδιακή προσβολή.
5.Βοηθά στην απώλεια βάρους
Νέα στοιχεία δείχνουν ότι το τζίντζερ μπορεί να ενισχύσει την απώλεια βάρους. Ανασκοπήσεις τυχαιοποιημένων μελετών έδειξαν ότι η καθημερινή λήψη 2 γραμμαρίων συμπληρωμάτων τζίντζερ για πάνω από οκτώ εβδομάδες είχε θετική επίδραση στην απώλεια βάρους, μια δόση μεγαλύτερη από αυτή που συνήθως περιέχουν τα σφηνάκια τζίντζερ και κουρκουμά.
Η κουρκουμίνη φαίνεται επίσης να συμβάλλει στην απώλεια βάρους με πολλούς τρόπους: μπορεί να περιορίσει τον σχηματισμό νέων λιποκυττάρων, να προάγει τον θάνατο των ήδη αναπτυσσόμενων λιποκυττάρων, να ενισχύσει τον μεταβολισμό και να βελτιώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Τι θα πρέπει να προσέξετε
Τα σφηνάκια τζίντζερ θεωρούνται γενικά ασφαλή όταν καταναλώνονται με μέτρο. Ωστόσο, λόγω των αντιπηκτικών τους ιδιοτήτων, η λήψη μεγάλων δόσεων σε συνδυασμό με αντιπηκτικά φάρμακα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας.
Αν παίρνετε φάρμακα για τη ρύθμιση του σακχάρου, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν καταναλώσετε συμπυκνωμένες δόσεις, καθώς ο κουρκουμάς και το τζίντζερ μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσουν πεπτικές ενοχλήσεις, όπως καούρα, ναυτία ή διάρροια.
Διαβάστε επίσης
Το ζουμερό φρούτο που θωρακίζει την άμυνα και προφυλάσσει από το κρυολόγημα
Πώς να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού – Ένας γιατρός αποκαλύπτει τα μυστικά του
Κρυολόγημα, γρίπη, κορωνοϊός: Οι κινήσεις ματ που δυναμώνουν την άμυνα του οργανισμού