Από την πρωινή ναυτία έως την αρθρίτιδα, το τζίντζερ ή πιπερόριζα (Zingiber officinale), χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για την αντιμετώπιση ποικίλων παθήσεων, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Τώρα, όμως, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα συμπληρώματα αυτού του συστατικού της κουζίνας μπορούν να συμβάλουν στη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 2, μειώνοντας σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και περιορίζοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, νεφρικής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο διαβήτης, που συχνά αποκαλείται «σιωπηλός δολοφόνος», αποτελεί ολοένα και μεγαλύτερη απειλή. Παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η παχυσαρκία, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης, γεγονός που εξηγεί και την εντυπωσιακή αύξηση των περιστατικών.

Θαυματουργό για διαφορετικές περιπτώσεις 

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Pharmacology, Αμερικανοί επιστήμονες ανέλυσαν πέντε μετα-αναλύσεις προηγούμενων ερευνών προκειμένου να εξετάσουν κατά πόσο το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της φλεγμονής, του οξειδωτικού στρες -παράγοντα κινδύνου για σοβαρά νοσήματα, όπως ο καρκίνος-, της πρωινής ναυτίας και του διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το τζίντζερ είχε οφέλη και στις τέσσερις περιπτώσεις, με σημαντική μείωση βασικών δεικτών φλεγμονής και μείωση της ναυτίας και των εμετών στην εγκυμοσύνη. Το πιο ενδιαφέρον εύρημα, όμως, ήταν η ισχυρή επίδραση του τζίντζερ στη γλυκαιμική ρύθμιση, καθώς βοηθά τους ασθενείς να διαχειρίζονται καλύτερα τους υδατάνθρακες, οι οποίοι αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου.

Επιπλέον, παρατηρήθηκε αύξηση της πρωτεΐνης GLUT-4, που διευκολύνει την απορρόφηση της γλυκόζης από το αίμα στους μυς και τον λιπώδη ιστό, διατηρώντας έτσι σταθερά τα επίπεδα σακχάρου. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι το τζίντζερ συμβάλλει στη μείωση του δείκτη HbA1c, ενός βασικού δείκτη μακροχρόνιας ρύθμισης του σακχάρου, γεγονός που ενισχύει την προοπτική του ως φυσική θεραπεία για τον διαβήτη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι δόσεις τζίντζερ στις μελέτες κυμάνθηκαν μεταξύ 1 και 3 γραμμαρίων ημερησίως, κάτι που πιθανόν επηρέασε τα αποτελέσματα και δεν επιτρέπει ακόμη τον καθορισμό της ιδανικής δοσολογίας.  Γι’ αυτό, οι επιστήμονες σχεδιάζουν μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές ώστε να προσδιοριστούν οι βέλτιστες ποσότητες και ο καλύτερος τρόπος ενσωμάτωσης του τζίντζερ στη διατροφή των ασθενών.

Οι κίνδυνοι για την υγεία λόγω του διαβήτη

Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε συνέχεια ανησυχητικών δεδομένων, σύμφωνα με τα οποία τα άτομα που διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 2 πριν από τα 40 έχουν τετραπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Επιπλέον, οι νεότεροι ασθενείς παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη, ιδιαίτερα μικροαγγειακών βλαβών όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και η νεφρική ανεπάρκεια, ενώ η πρώιμη διάγνωση συνδέεται με πιο δύσκολη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου.

Τι λένε οι ερευνητές 

Η καθηγήτρια Amanda Adler, συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Τα τελευταία 30 χρόνια, ο αριθμός των νέων ενηλίκων με διαβήτη τύπου 2 έχει αυξηθεί σημαντικά παγκοσμίως. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι ο διαβήτης πρώιμης έναρξης είναι πιθανόν πιο επιθετικός, με ταχύτερη φθορά των β-κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη και αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, όπως οι καρδιοπάθειες και η νεφρική ανεπάρκεια».

Η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Beryl Lin πρόσθεσε: «Τα δεδομένα μας δείχνουν την ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και συστηματική φροντίδα των νεαρών ενηλίκων με διαβήτη τύπου 2. Είναι επείγον να διεξαχθούν κλινικές μελέτες που θα επικεντρωθούν σε αυτή την ομάδα, ώστε να αναπτυχθούν εξατομικευμένες θεραπείες που θα αποτρέπουν ή θα καθυστερούν τις επιπλοκές και, κυρίως, θα μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου».

Διαβάστε επίσης

Διαβήτης: Αυτά τα τρόφιμα μειώνουν τον κίνδυνο νόσησης – Βάλτε τα στη διατροφή σας

Διαβήτης: Πέντε νέοι τύποι – Τι αλλάζει στη διατροφή

Διαβήτης: Πόσα βήματα την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο νόσησης;