H φλεβική ανεπάρκεια είναι μια πολύ συχνή πάθηση που οφείλεται στην αδυναμία των φλεβών να επιστρέψουν το αίμα από τα πόδια προς την καρδιά. Η αίσθηση πόνου και βάρους στα πόδια, οι καυσαλγίες, τα οιδήματα, οι κράμπες και η παρουσία αντιαισθητικών κιρσών αποτελούν τις συνηθέστερες εκδηλώσεις της δυσλειτουργίας του επιφανειακού φλεβικού δικτύου.

Εάν η νόσος αυτή δεν διαγνωστεί εγκαίρως και δεν αντιμετωπιστεί από εξειδικευμένο ιατρό, μπορεί οδηγήσει σε σοβαρότερες επιπλοκές: δερματικές αλλοιώσεις, αποχρωματισμούς, φλεβικά έλκη, αιμορραγίες και τέλος θρομβώσεις των επιπολής αλλά ακόμη και εν τω βάθει φλεβών.

Η ενδοφλεβική θεραπεία με Laser (Endo Venous Laser Ablation – EVLA) ξεκίνησε από το 1999 ως εναλλακτική της κλασσικής χειρουργικής επέμβασης (stripping) μόνο για επιλεγμένες περιπτώσεις στα βασικά φλεβικά επιπολής στελέχη (δηλαδή της μείζονος και αργότερα της ελάσσονος σαφηνούς φλέβας) ως μια αναίμακτη, λιγότερο επεμβατική θεραπευτική λύση.

Τα εξαιρετικά κλινικά αποτελέσματα της ενδοφλεβικής θεραπείας με laser και η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας (ανώδυνα laser, εξειδικευμένοι ενδοφλεβικοί καθετήρες radial) την κατέστησαν ως τη βασική επιλογή θεραπείας των κιρσών παγκοσμίως. Η μέθοδος αυτή, λόγω του ελάχιστα επεμβατικού χαρακτήρα της, μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και σε περιπτώσεις που μέχρι πρότινος ήταν δύσκολο ή και αδύνατο (ασθενείς με βηματοδότη, ασθενείς υπό αντιπηκτική αγωγή, παχύσαρκους, διαβητικούς με φλεβικά έλκη) προσφέροντας εντοπισμένη θεραπεία για τα προβλήματα της φλεβικής ανεπάρκειας των κάτω άκρων.

Το πιο πρόσφατο τεχνολογικό βήμα στην εξέλιξη των οπτικών ινών έγινε πριν λίγους μήνες με την καινοτομική οπτική ίνα ELVeS® Radial® 2ring Pro. Η ίνα αυτή είναι ειδικά σχεδιασμένη για την υλοποίηση ενδοφλεβικής θεραπείας ακόμη και σε φλέβες με πολύ δυσπρόσιτη ανατομία. Η νέα οπτική ίνα περιέχει ένα ειδικό πολύ λεπτό σωλήνα ο οποίος καταλήγει στο ύψος των δύο δακτυλίων εκπομπής ενέργειας Laser και προσφέρει:

  • Την δυνατότητα αναρρόφησης από τις έντονα διατεταμένες φλέβες, μειώνοντας την διάμετρο τους.
  • Τη χορήγηση φυσιολογικού ορού στην φλέβα για τη διάνοιξη απροσπέλαστων στενώσεων, βαλβίδων και για την εξομάλυνση και την προσπέλαση των ελικώσεων του αγγείου.
  • Τη χορήγηση θερμού φυσιολογικού ορού για την αποφυγή σπασμού.
  • Τη χορήγηση αφρού για την θεραπεία παράπλευρων κιρσών.