Η χώρα μας διανύει ήδη όπως και οι περισσότερες χώρες την μεταπανδημική εποχή, με τον κορωνοϊό να έχει χάσει την οξεία, επείγουσα και καταστροφική μορφή του, χάρη στα εμβόλια και τα αντιικά φάρμακα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ανακοινώσει ότι εντός του 2023 θα κηρυχθεί το τέλος της COVID-19 ως κρίσης δημόσιας υγείας σε διεθνές επίπεδο.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κυρία Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, «σε επιστημονικό και ιατρικό επίπεδο είναι δεδομένο ότι θα παραμένουμε σε εγρήγορση, καθώς αφενός είναι σημαντική η προστασία των ευάλωτων και των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας, αφετέρου γνωρίζουμε πλέον πως η παγκόσμια κοινότητα οφείλει να είναι διαρκώς προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο εμφάνισης άλλων λοιμωδών νοσημάτων».

Η ειδικός εστιάζει στην αξία της εξέλιξης και της προόδου στην επιστήμη της που αναδείχθηκε έντονα μέσα από την πανδημία κορωνοϊού. «Συνεργάστηκαν επιστημονικοί φορείς, φαρμακευτικές εταιρίες, ερευνητικά ινστιτούτα, επενδυτικά κεφάλαια, με το αποτέλεσμα να είναι άμεση και αποτελεσματική πρόσβαση σε εμβολιασμό και στη συνέχεια στις αντιικές θεραπείες» αναφέρει.

Παράλληλα, διαπιστώνει την τεράστια διαδρομή που έχει ακολουθήσει στον δρόμο της προόδου και της εξέλιξης και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και δηλώνει έτοιμη να συμβάλλει και η ίδια με όλες τις δυνάμεις της σε αυτή την πορεία, στην ενίσχυση της νέας και εξωστρεφούς  εικόνας του αρχαιότερου πανεπιστημιακού ιδρύματος της χώρας, θέτοντας υποψηφιότητα στις εκλογές της 11ης Μαϊου για την ανάδειξη του Συμβουλίου Διοίκησης στο ΕΚΠΑ.

«Έχουμε την παρακαταθήκη των 186 χρόνων λειτουργίας του ΕΚΠΑ, όπως και τις συνέργειες που αναπτύχθηκαν μέσα στην πανδημία, αλλά οφείλουμε να εργαστούμε για το καλύτερο αποτέλεσμα, εκπαιδευτικά, ερευνητικά, χρηματοδοτικά, αλλά κυρίως και πρωτίστως να εργαστούμε για τη νέα γενιά, που πρέπει να γίνει καλύτερη από τη δική μας» τονίζει η κυρία Ψαλτοπούλου, περιγράφοντας το όραμά της για το νέο ΕΚΠΑ.

Ακούστε τη συζήτηση στο podcast που ακολουθεί: