Πριν λίγες ημέρες στην Ιταλία και στην Γερμανία ενεργοποιήθηκαν εφαρμογές στα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα τηλε-αναγνώρισης και προειδοποίησης για ύπαρξη φορέων του κορωνοϊού κοντά μας. Αυτές σχεδιάστηκαν σαν ένα επιπλέον εργαλείο για την αποφυγή του δευτέρου αναμενόμενου κύματος της πανδημίας από τον κορωνοϊό, αλλά παράλληλα πυροδότησαν και μεγάλες αντιπαραθέσεις που σχετίζονται με τα θέματα της προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Οι υγειονομικές αρχές στη περιοχή της Λιγουρίας στη βόρεια Ιταλία ζητούν από ασθενείς που ανιχνεύτηκαν θετικοί στον κορωνοϊό να συναινέσουν και να επιτρέψουν να καταχωρηθούν κωδικοποιημένα τα στοιχεία τους σε μία βάση δεδομένων ενός κεντρικού υπολογιστή. Η κωδικοποιημένη αυτή καταχώρηση θα αντιστοιχείται άμεσα στο κινητό τηλέφωνο τους. Σαν επόμενο τα κινητά όλων των πολιτών που θα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με τον φορέα, αυτομάτως θα ειδοποιούν τους κατόχους τους με ήχο προειδοποίησης, ώστε να λάβουν ή να εντείνουν μέτρα προστασίας γιατί σε εγγύτητα υπάρχει φορέας που δυνητικά μπορεί να αποτελέσει πηγή μόλυνσης.

Οι υπηρεσίες υγείας της Γαλλίας και της Γερμανίας ενεργοποίησαν και αυτές τις δικές τους αντίστοιχες εφαρμογές στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών τους, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία αντιμετωπίζουν ακόμα τεχνικές δυσκολίες και δεν έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα ώστε να διατεθεί προς χρήση.

Ο φόβος υποτροπής της πανδημίας λόγω της χαλάρωση των μέτρων και του ανοίγματος των συνόρων οδήγησε σε αγωνιώδη αναζήτηση ακόμα και διφορούμενων εργαλείων πρόληψης. Επόμενο όμως της υιοθέτησης τέτοιων πρακτικών ήταν να ξεσπάσουν δικαιολογημένα ισχυρές αντιδράσεις διαμαρτυρίας για την επιχειρούμενη καταπάτηση της ιδιωτικότητας μας.

Οι φωνές διαμαρτυρίας τονίζουν τον φόβο της υφαρπαγής πολύτιμων προσωπικών μας στοιχείων από γνωστούς κολοσσούς της σύγχρονης τεχνολογίας αλλά και έμμεσης αποδοχής μια απροκάλυπτης παρακολούθησής μας από τις δημόσιες αρχές. Οι αντίθετες γνώμες έχουν τελευταία δυναμώσει γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε ήδη οδηγία που επιτρέπει την ανταλλαγή των στοιχείων των πολιτών και την επικοινωνία των εφαρμογών μεταξύ των χωρών που έχουν αναπτύξει αυτού του τύπου τις εφαρμογές ιχνηλάτησης μέσω της κινητής τηλεφωνίας. Βέβαια η τεχνητή νοημοσύνη για ιχνηλάτηση μέσω κινητών τηλεφώνων εφαρμόζεται από καιρό στην Νότια Κορέα, στην Ινδία σχεδόν έχει επιβληθεί στους πολίτες η υποχρεωτική εγκατάσταση μια ανάλογης εφαρμογής και συζητείται ως μια μελλοντική επιλογή στις ΗΠΑ. Ο αντίλογος των Αρχών στην Ιταλία είναι ότι η συμμετοχή των πολιτών είναι εθελοντική και ότι η ψηφιακή βάση που στηρίζεται η εφαρμογή ήταν προϊόν μια σπάνιας και πρωτόγνωρης συνεργασίας μεταξύ των κολοσσών Apple, Google και δικαστικών αρχών της γείτονος χώρας. Βέβαια η επιτυχία αυτής της εφαρμογής στηρίζεται στη μαζική υιοθέτηση της από τους πολίτες και αν δεν επιλυθούν τα προβλήματα που σχετίζονται με την ιδιωτικότητάς μας και που λογικά αποτελούν τροχοπέδη στην αποδοχή της χρήσης της, η επιτυχία του εγχειρήματος αυτού τίθεται σε αμφιβολία. Στην Ιταλία σήμερα μόνο 2.7 από τα 60 περίπου εκατομμυρίων κατοίκους έχουν ήδη «κατεβάσει» την εφαρμογή στα κινητά τους που είναι όμως ακόμα λίγοι μπροστά στα 30 εκατομμύρια συμμετοχών που υπολογίζεται ότι απαιτούνται για την τελική επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος.

Έχουμε πλέον όμως εισέλθει πανηγυρικά στην εποχή της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης των προσωπικών μας δεδομένων. Βήματα πίσω δεν επιτρέπουν οι νεότερες γενιές και επομένως απαιτείται εγρήγορση και προσοχή στο σχεδιασμό των βημάτων που θα κάνουμε προς το αύριο, στηριζόμενοι στον πλούτο της εμπειρίας των παλαιότερων γενιών και της σοφίας των πνευματικών ταγών του σήμερα.