Οι κιρσοί αποτελούν μία από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις του ενήλικου πληθυσμού.

Παρότι οι διάφοροι τρόποι αντιμετώπισής τους έχουν εξελιχθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια, επικρατεί ακόμα και σήμερα η άποψη ότι η χειρουργική επέμβαση είναι επίπονη, ακινητοποιεί τον ασθενή πολλές ημέρες και επιπλέον ότι η θεραπεία δεν είναι μόνιμη.

Οι περισσότεροι ασθενείς που πάσχουν από κιρσούς μπορούν πλέον να θεραπευτούν με μία μοντέρνα αναίμακτη τεχνική: το ενδοφλεβικό Laser. Η θεραπεία αυτή είναι ελάχιστα επεμβατική, γίνεται με τοπική αναισθησία και δε χρειάζεται νοσηλεία μεγαλύτερη από μερικές ώρες.

Η επέμβαση πραγματοποιείται με τον ακόλουθο τρόπο: μία ειδική οπτική ίνα εισάγεται διαδερμικά στη φλέβα υπό καθοδήγηση με υπερήχους και προωθείται στη βουβωνική χώρα. Η ίνα αυτή εκπέμπει ενέργεια Laser, θερμαίνει το τοίχωμα της παθολογικής φλέβας και προκαλεί το κλείσιμό της. Η κλειστή αυτή φλέβα θα απορροφηθεί στη συνέχεια σταδιακά από τον ίδιο τον οργανισμό. Η θεραπεία με Laser μπορεί να συνδυαστεί με αισθητικές φλεβεκτομές σε περίπτωση παρουσίας παράπλευρων κιρσών. Η διαδικασία διαρκεί περίπου μία ώρα και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του δύο με τρεις ώρες μετά την επέμβαση.

Η θεραπεία των κιρσών με τα Laser τελευταίας γενιάς έχει εξαιρετικά αποτελέσματα όταν η ένδειξη είναι σωστή. Ο ελάχιστα επεμβατικός χαρακτήρας της προκαλεί πολύ λιγότερες μετεγχειρητικές μελανιές και σχεδόν καθόλου πόνο ή άλλες ενοχλήσεις, με αποτέλεσμα να επιτρέπει στον ασθενή την άμεση επιστροφή του στις επαγγελματικές του δραστηριότητες.