Η 25η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού, του πιο συχνού καρκίνου στις γυναίκες.

Θυμάμαι παλιότερα τον αποκαλούσαν «κακιά αρρώστια». Στη συνέχεια, μέχρι πριν λίγα χρόνια, «επάρατη νόσο» και σήμερα μιλάμε ανοικτά πλέον για τον καρκίνο του
μαστού, δεν ντρεπόμαστε, δεν κρυβόμαστε, δεν φοβόμαστε. Αναμφίβολα οι γυναίκες του 21ου αιώνα, είμαστε πολύ πιο “τυχερές” από τις γυναίκες άλλων εποχών, γιατί σήμερα η επιστήμη μας δίνει πολλά περισσότερα όπλα για να πολεμήσουμε τον καρκίνο. Ο καρκίνος σήμερα δεν είναι ούτε ανίκητος, ούτε ανίατος. Ο καρκίνος σήμερα είναι ιάσιμος, μία χρόνια πάθηση. Οι εποχές άλλαξαν. Η ιατρική επιστήμη έχει κάνει άλματα. Αρκεί οι γυναίκες να είμαστε τυπικές στο “ραντεβού” μαζί της. Με την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση μπορούμε να πολεμήσουμε και να νικήσουμε τον καρκίνο του μαστού. Και αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε σήμερα, σε όλες τις γυναίκες:

Η πρόληψη, ο ετήσιος έλεγχος και η έγκαιρη διάγνωση σώζουν ζωές.

Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται χιλιάδες νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού στη χώρα μας. Ωστόσο, όταν η νόσος ανιχνευθεί πρώιμα, το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών αυξάνεται έως και 95%.

Με δεδομένο ότι η καλύτερη ασπίδα προστασίας από τη νόσο είναι η ενημέρωση και η πρόληψη, η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας ξεκίνησε πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, το οποίο μάλιστα έχει το όνομα της Φώφης Γεννηματά, που πάλεψε με θάρρος με τη νόσο, χωρίς ποτέ να κρυφτεί ή να αποφύγει, ως δημόσιο πρόσωπο, να μιλήσει γι’ αυτήν. Έτσι η πολιτεία προχώρησε από πέρσι στην παροχή δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας στις γυναίκες 50 έως 69 ετών, μέσω της οποίας σώθηκαν ήδη εκατοντάδες γυναίκες, ενώ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε σήμερα την επέκταση του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου στις γυναίκες ηλικίας 45-74 ετών. Το αμέσως προσεχές διάστημα θα σταλεί μήνυμα και σε αυτές τις γυναίκες για δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία, δωρεάν εξέταση σε ιατρό και δωρεάν υπερηχογράφημα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καρκίνος του μαστού μας αφορά όλες και όλους και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τους μεγάλους συμμάχους που έχουμε απέναντι σε αυτόν, τις «καλές» συνήθειες για την ανίχνευση της νόσου σε αρχικά στάδια. Μιας και η έγκαιρη διάγνωση ισοδυναμεί με ίαση στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

Εξίσου σημαντικός όμως με την πρόληψη είναι και ο σεβασμός των δικαιωμάτων όλων των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο. Γι΄ αυτό και κάθε δράση μας είναι ανθρωποκεντρική, προστατεύει τη γυναίκα και είναι σχεδιασμένη ώστε να τη διευκολύνει και να της προσφέρει ασφάλεια σε όλα τα στάδια της δύσκολης πολλές φορές διαδρομής που ακολουθεί μετά τη διάγνωση της ασθένειας.

Η υπέρβαση των ανισοτήτων για τον καρκίνο στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την ΕΕ αποτελεί μία πρόκληση. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συνεχώς
για να κατανοήσουμε καλύτερα, να αντιμετωπίσουμε και να μειώσουμε τις ανισότητες στην πρόληψη, στην πρόσβαση, στην έγκαιρη διάγνωση και στη φροντίδα του καρκίνου.