Φαίνεται ότι οι διακοπές βοηθούν στις προσπάθειες ενός ζευγαριού να αποκτήσει παιδί. Γιατί όμως;

Υπάρχουν δύο απλοί, βασικοί λόγοι: η έλλειψη άγχους ενισχύει τη γονιμότητα και το ζευγάρι έχει περισσότερο χρόνο και καλύτερη διάθεση για σεξ.

Για να αυξήσετε ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες εγκυμοσύνης, μπορείτε να προγραμματίσετε τις διακοπές σας έτσι ώστε να συμπίπτουν χρονικά με το «γόνιμο παράθυρο» της γυναίκας.

Είναι λοιπόν πιο πιθανό να μείνει μία γυναίκα έγκυος στις διακοπές, παρά στην καθημερινότητά της, όταν το ζευγάρι πρέπει να βρει χρόνο και διάθεση να κάνει έρωτα μέσα στο «τρελό» πρόγραμμα που έχουμε οι περισσότεροι.

Αν και η σύλληψη μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να γίνει άμεσα, για τα περισσότερα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί, περνούν εβδομάδες, μήνες ή ακόμα και χρόνια πριν υπάρξει εγκυμοσύνη.

Σημασία έχει να προγραμματίσετε τις διακοπές σας στο «γόνιμο παράθυρο» της γυναίκας.

Η ηρεμία είναι σύμμαχος της γονιμότητας

Τα υψηλά επίπεδα της «ορμόνης του άγχους», της κορτιζόλης έχουν συνδεθεί με τη μείωση της ερωτικής διάθεσης.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το στρες έχει αρνητική επίπτωση στη γονιμότητα μίας γυναίκας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες με τη συμμετοχή 800 ζευγαριών, το 40% δήλωσαν ότι η σύλληψη του παιδιού τους έγινε στις διακοπές.

Ο χρόνος που περνάει ένα ζευγάρι στις διακοπές, οι κοινές δραστηριότητες, η χαλάρωση, το όμορφο περιβάλλον σίγουρα συμβάλλουν στο να έρθει πιο κοντά και να υπάρχει μεγαλύτερη επιθυμία για έρωτα.

Το άγχος μπορεί να διαταράξει την ωορρηξία

Το άγχος μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες που συνδέονται με την ωορρηξία και να μειώσει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

Το στρες έχει επιπτώσεις και στην ποιότητα του σπέρματος του άνδρα. Μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες που είχαν τουλάχιστον τρία σοβαρά στρεσογόνα γεγονότα μέσα σε έναν χρόνο, είχαν μικρότερο αριθμό σπερματοζωαρίων.

Ερευνητές στο Ισραήλ, όπου υπάρχουν σε πολλά νοσοκομεία ειδικά εκπαιδευμένοι κλόουν που φροντίζουν για την καλή ψυχολογία των ασθενών, προσπάθησαν να διαπιστώσουν πόσο επηρεάζει το άγχος την επίτευξη εγκυμοσύνης.

Μελέτη με τη συμμετοχή εκατοντάδων γυναικών που έκαναν εξωσωματική γονιμοποίηση έδειξε ότι εκείνες που συνάντησαν τον ειδικά εκπαιδευμένο κλόουν για 15 λεπτά μετά την εμβρυομεταφορά είχαν 36% πιθανότητες να μείνουν έγκυοι σε σχέση με τις γυναίκες που δεν συνάντησαν τον κλόουν και είχαν πιθανότητες 20% να μείνουν έγκυοι.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η επίσκεψη του κλόουν ήταν ο καθοριστικός παράγοντας στην επίτευξη εγκυμοσύνης, αλλά σίγουρα δείχνει ότι οι γυναίκες που ήταν δεκτικές και θέλησαν να αποβάλλουν το άγχος, ήταν αυτές που τελικά είχαν αυξημένες πιθανότητες εγκυμοσύνης.

Έχει σημασία το «παράθυρο γονιμότητας»

Εάν προσπαθείτε να κάνετε παιδί και οι διακοπές σας φέτος θα είναι ολιγοήμερες, καλό είναι να τις προγραμματίσετε στο λεγόμενο «γόνιμο παράθυρο» της γυναίκας.

Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και πραγματικά ελάχιστες έχουν κύκλο 28 ημερών.