Όταν ακούμε για κάπνισμα, συνειρμικά σκεφτόμαστε τον καρκίνο των πνευμόνων. Το τσιγάρο όμως επηρεάζει σχεδόν κάθε σημείο του οργανισμού μας.

Το κάπνισμα συνδέεται με τον διαβήτη, τις καρδιοπάθειες, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τον καταρράκτη και το γλαύκωμα, τις εξωμήτριες κυήσεις και τη στυτική δυσλειτουργία.

Το κάπνισμα προκαλεί πρόωρη εμμηνόπαυση

Υπολογίζεται ότι 5 έως 10 στις εκατό γυναίκες έχουν εμμηνόπαυση πριν τα 45. Το ποσοστό στις γυναίκες κάτω των 40 ετών είναι μόλις 1%. Μελέτες έδειξαν ότι το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες της πρόωρης εμμηνόπαυσης.

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το κατά πόσο το κάπνισμα θα προκαλέσει πρόωρη εμμηνόπαυση. Σημαντικός παράγων είναι εάν η γυναίκα έχει κόψει το κάπνισμα, πόσο κάπνιζε ή πόσο καπνίζει.

Οι καπνίστριες έχουν εμμηνόπαυση 1 έως 2 χρόνια νωρίτερα

Στις μελέτες που έχουν γίνει, ένας είναι ο κοινός παράγοντας που σχετίζεται με την πρόωρη εμμηνόπαυση: το κάπνισμα.

Φάνηκε μάλιστα ότι οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν εμμηνόπαυση 1 έως 2 χρόνια νωρίτερα από τις μη καπνίστριες.

Και το παθητικό κάπνισμα συνδέεται με τη πρόωρη εμμηνόπαυση

Ακόμα κι αν δεν καπνίζει μία γυναίκα, έχει αυξημένες πιθανότητες να έχει πρόωρη εμμηνόπαυση όταν εκτίθεται σε παθητικό κάπνισμα. Κατά μέσο όρο οι γυναίκες που είχαν εκτεθεί σημαντικά σε παθητικό κάπνισμα είχαν εμμηνόπαυση 13 μήνες νωρίτερα σε σχέση με τις μη καπνίστριες που δεν είχαν εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα.

Σημαντικό ρόλο παίζει η γενετική προδιάθεση της γυναίκας

Η γενετική προδιάθεση μίας γυναίκας καθορίζει πολλές φορές και την επίδραση του καπνίσματος στην εμμηνόπαυση. Μερικά γονίδια σε συνδυασμό με το κάπνισμα συνδέονται με ακόμα πιο πρόωρη εμμηνόπαυση.

Ο μηχανισμός με τον οποίο το τσιγάρο επιφέρει πρόωρη εμμηνόπαυση είναι πολύπλοκος και δρα σε διάφορα επίπεδα. Οι υδρογονάνθρακες στο τσιγάρο ελαττώνουν τον αριθμό των ωοθυλακίων στην ωοθήκη, τη σύνθεση οιστρογόνων και προάγουν το μεταβολισμό των οιστρογόνων στο ήπαρ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα οιστρογόνα να μην παραμένουν αρκετά στο αίμα. Οι γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνα) κυκλοφορούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην εμμηνόπαυση.

Αλλάζουν τα δεδομένα όταν μία γυναίκα κόψει το κάπνισμα;

Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα όσον αφορά τη σχέση του καπνίσματος με την πρόωρη εμμηνόπαυση σε γυναίκες που ήταν καπνίστριες, αλλά το έκοψαν.

Μεγάλη έρευνα πάντως που έγινε με τη συμμετοχή 116 χιλιάδων νοσοκόμων, έδειξε ότι οι γυναίκες που κάπνιζαν 10 ή λιγότερα τσιγάρα την ημέρα και το έκοψαν πριν γίνουν 25 ετών, είχαν περίπου τις ίδιες πιθανότητες να εμφανίσουν πρόωρη εμμηνόπαυση με τις γυναίκες που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.