Είναι φυσιολογικό να υπάρξουν αλλαγές στα μαλλιά μίας εγκύου. Κάποιες έγκυοι παρατηρούν ότι τα μαλλιά τους μακραίνουν πολύ πιο γρήγορα, ενώ άλλες βλέπουν αλλαγή στην υφή της τρίχας, τα μαλλιά μπορεί να γίνουν πιο ξηρά ή πιο λιπαρά.

Μπορεί επίσης να εμφανιστεί τριχοφυΐα σε σημεία που δεν υπήρχε πριν την εγκυμοσύνη, όπως το πρόσωπο, το στήθος, η κοιλιά και τα χέρια, λόγω των ορμονικών αλλαγών που φέρνει φυσιολογικά η εγκυμοσύνη. Άλλοι παράγοντες είναι η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος, αλλά και οι αλλαγές στον μεταβολισμό της εγκύου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η τριχοφυΐα επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα 6 μήνες μετά τον τοκετό.

Ποιες είναι οι πιο συχνές αλλαγές στα μαλλιά της εγκύου;

Η πιο συνηθισμένη αλλαγή είναι ότι τα μαλλιά μακραίνουν πιο γρήγορα, ενώ το ίδιο συμβαίνει πολλές φορές και στα νύχια. Από την 15η μέχρι την 20η εβδομάδα της κύησης, τα μαλλιά μπορεί να είναι πιο πυκνά, πιο λαμπερά και πιο υγιή από το συνηθισμένο.

Εκτός από τις ορμόνες, την αυξημένη κυκλοφορία του αίματος και τον αυξημένο μεταβολισμό, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι προγεννητικές βιταμίνες που παίρνουν πολλές έγκυοι, με αποτέλεσμα να φθάνουν στα μαλλιά και τα νύχια περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Οι αλλαγές στα μαλλιά είναι φυσιολογικές

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν επιπλέον τριχοφυΐα στο κεφάλι και το σώμα κι αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.

Τα αυξημένα οιστρογόνα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κάνουν τις τρίχες να παραμένουν στη φάση ανάπτυξης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα τα μαλλιά της εγκύου να φαίνονται πιο πυκνά.

Τι αλλάζει στα μαλλιά μετά τον τοκετό;

Αρκετές φορές, πέφτουν περισσότερες τρίχες από τα μαλλιά της εγκύου περίπου 3 μήνες μετά τον τοκετό.

Η επιλόχεια τριχόπτωση (telogen effluvium) εμφανίζεται λίγο μετά τον τοκετό εξαιτίας των μεταβαλλόμενων επιπέδων προγεστερόνης και οιστρογόνων.

Μετά τον τοκετό, τα επίπεδα ορμονών πέφτουν απότομα και επανέρχονται στα επίπεδα που ήταν πριν την εγκυμοσύνη. Η μείωση των ορμονών κάνει τα μαλλιά να επιστρέψουν στον κύκλο ανάπτυξης που είχαν πριν τη εγκυμοσύνη.

Μην ανησυχείτε όμως, πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο. Συνήθως το μαλλιά επανέρχονται εντελώς μέσα σε 3-6 μήνες.

Είναι φυσιολογική η τριχόπτωση μετά την εγκυμοσύνη;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, η τριχόπτωση μετά τον τοκετό είναι φυσιολογική και προσωρινή.

Στη μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών η τριχόπτωση σταματά εντός 6 μηνών μετά τον τοκετό και τα μαλλιά είναι πλούσια και πάλι το πολύ μέσα σε 1 χρόνο. Εάν δεν συμβεί αυτό, η γυναίκα θα πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό της, καθώς η τριχόπτωση θα μπορούσε να μην σχετίζεται με την εγκυμοσύνη, αλλά με κάποια πάθηση όπως υποθυρεοειδισμό ή θυρεοειδίτιδα.

Υπάρχει λύση για την τριχόπτωση μετά τον τοκετό;

Η τριχόπτωση λόγω εγκυμοσύνης είναι προσωρινή και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ή να κάνετε κάποια θεραπεία. Σύμφωνα πάντως με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας μπορείτε εάν θέλετε να κάνετε τα εξής:

• να χρησιμοποιείτε σαμπουάν και μαλακτικό για όγκο

• να βάζετε μαλακτικό μόνο στις άκρες των μαλλιών

• να επιλέγετε ειδικό μαλακτικό για αραιά ή λεπτά μαλλιά

Διατροφή

Η διατροφή είναι πολύ σημαντική μετά τον τοκετό. Η κατανάλωση ποικιλίας φρούτων, λαχανικών και υγιεινών πρωτεϊνών βοηθά τον οργανισμό να λάβει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να επανέλθει.

Τροφές που βοηθούν τα μαλλιά μετά τον τοκετό, περιλαμβάνουν:

• ψάρια, όπως σολομός και του σκουμπρί

• σκούρα, φυλλώδη πράσινα, όπως σπανάκι, σέσκουλο και μπρόκολο

• όσπρια, όπως φασόλια και φακές

• ξηροί καρποί, όπως καρύδια, αμύγδαλα και κάσιους

• καρότα

Συμπληρώματα διατροφής

Αν και δεν έχει αποδειχθεί ότι κάποια βιταμίνη σταματά την τριχόπτωση μετά τον τοκετό, σύμφωνα με το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) η ημερήσια λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D, μπορεί να βοηθήσει.

Διαχείριση του άγχους

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία της γυναίκας μετά τον τοκετό. Σύμφωνα με τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών.

Μετά τον τοκετό, το άγχος μπορεί να μειωθεί με:

• τακτική άσκηση

• τεχνικές χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός και η γιόγκα

• ασκήσεις αναπνοών

• συμβουλευτική με ειδικό