Η ρινοπλαστική είναι πλαστική χειρουργική επέμβαση της μύτης. Γίνεται τόσο για λειτουργικούς όσο και για αισθητικούς λόγους αφού μπορεί να βελτιώσει την όψη και το σχήμα της μύτης και ταυτόχρονα να αποκαταστήσει τη λειτουργικότητα του αναπνευστικού συστήματος. Το πιο σημαντικό στη ρινοπλαστική είναι το αποτέλεσμα να εναρμονίζεται πλήρως με το σχήμα του προσώπου και να ταιριάζει με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του δείχνοντας όσο πιο φυσικό γίνεται.

Θεωρείται από τεχνική άποψη μια από τις δυσκολότερες επεμβάσεις τις αισθητικής πλαστικής χειρουργικής και για το λόγο αυτό ο γιατρός θα πρέπει να είναι άριστα εκπαιδευμένος και έμπειρος.

Όπως αναφέρει ο πλαστικός χειρουργός κ. Θάνος Κοντογιάννης, η ρινοπλαστική ενισχύει την αυτοπεποίθηση, βελτιώνει την αυτοεκτίμηση και γενικότερα επιφέρει ένα επαναστατικά θετικό αποτέλεσμα.

1. Τι είναι η ρινοπλαστική;

Είναι μια από τις πιο γνωστές και συνηθισμένες επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής και έχει σαν σκοπό την αισθητική βελτίωση της μύτης, έτσι ώστε να υπάρχει αρμονία με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου.

2. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων για ρινοπλαστική;

Συνήθως, γυναίκες και άνδρες που εμφανίζουν δυσμορφίες στη μύτη λόγω κληρονομικότητας και λόγω τραυματισμών είναι η συντριπτική πλειοψηφία. Εδώ συνήθως ενοχλεί η μεγάλη γαμψή μύτη ή η μύτη με ύβο (καμπούρα), η πλατιά με μεγάλα ρουθούνια μύτη, η στραβή μύτη συνήθως λόγω τραυματισμού, η μύτη με εξογκωμένη την άκρη της (ακρορίνιο) κλπ. Υπάρχει και κάποιο ποσοστό που φαντασιώνεται δυσμορφίες χωρίς να υπάρχουν και χρειάζεται την υποστήριξη ψυχολόγου και όχι πλαστικού χειρουργού.

3. Μπορούμε να διαλέξουμε την εικόνα της μύτης μας μετά τη ρινοπλαστική;

Η αντίληψη ότι μετά από μια τέτοια επέμβαση μπορούμε να αποκτήσουμε τη μύτη ενός αγαπημένου μας ειδώλου, συνήθως ηθοποιού, μοντέλου κλπ, με αποτέλεσμα να δείχνουμε ανάλογες φωτογραφίες στον πλαστικό χειρουργό, είναι λανθασμένη. Αυτό που πρέπει να προσδοκούμε είναι μια αψεγάδιαστη, λειτουργική μύτη που θα ταιριάζει με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου αναδεικνύοντας τη συμμετρία του και βελτιώνοντας την εικόνα του. Η ρινοπλαστική θεωρείται επέμβαση βιτρίνας, γιατί η μύτη είναι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του προσώπου και ως εκ τούτου πρέπει να γίνεται από πλαστικό χειρουργό με ανάλογη εμπειρία και να απευθύνεται σε συνειδητοποιημένα άτομα που γνωρίζουν τι να περιμένουν από μια τέτοια επέμβαση.

4. Πώς επιλέγουμε τον γιατρό που θα μας χειρουργήσει;

Ο καλύτερος τρόπος είναι εκ του αποτελέσματος. Εάν υπάρχει στο φιλικό ή οικογενειακό μας περιβάλλον άτομο που έχει υποβληθεί με επιτυχία σε ρινοπλαστική μπορούμε να επιλέξουμε τον γιατρό του. Μπορούμε επίσης να κάνουμε έρευνα αγοράς ανάμεσα σε 2-3 πλαστικούς χειρουργούς, για τους οποίους έχουμε ακούσει καλά λόγια. Ενδεχομένως, να ζητήσουμε και τη γνώμη κάποιου γνωστού μας γιατρού.

5. Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε για την επίσκεψή μας στο γραφείο του πλαστικού χειρουργού;

Αφού διαπιστωθεί ότι το πρόβλημά μας είναι υπαρκτό, ο γιατρός θα προχωρήσει σε μια λεπτομερή εξέταση της μύτης μας, όπου θα εντοπίσει τις αισθητικές δυσμορφίες που υπάρχουν, καθώς επίσης και τυχόν λειτουργικές ενοχλήσεις που εμποδίζουν τη σωστή αναπνοή, όπως σκολιωτικό διάφραγμα, υπερτροφικές ρινικές κόγχες κλπ. Στη συνέχεια, ανάλογα με το πρόβλημα θα μας εξηγήσει τι ακριβώς θα κάνει στο χειρουργείο, προκειμένου να μας δώσει την επιθυμητή λύση. Εδώ θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του τις ανησυχίες μας και την άποψή μας για το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης συζητώντας μαζί μας και βοηθώντας μας να κατανοήσουμε τι θα προκύψει από αυτή. Τελειώνοντας την εξέτασή του, θα ελέγξει με λεπτομέρεια το ιατρικό μας ιστορικό και θα μας υποδείξει να κάνετε κάποιες εξετάσεις (γενική αίματος, σάκχαρο, ουρία, ΗΚΓ, ακτινογραφία θώρακος) απαραίτητες για τον προεγχειρητικό έλεγχο. Πριν φύγουμε από το ιατρείο του πλαστικού χειρουργού, θα πρέπει να μας έχουν δοθεί οδηγίες για την προεγχειρητική και μετεγχειρητική συμπεριφορά μας, ώστε μέσα από τη σωστή συνεργασία μας με το γιατρό να έχει η επέμβαση το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

6. Η ώρα του χειρουργείου. Τι πρέπει να γνωρίζουμε.

Η ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση που γίνεται με νάρκωση συνήθως, χωρίς να αποκλείεται η τοπική αναισθησία και μέθη. Πολλές φορές όταν υπάρχουν και λειτουργικά προβλήματα που δυσκολεύουν την αναπνοή, όπως σκολίωση διαφράγματος, υπερτροφικές ρινικές κόγχες, τραυματική μετατόπιση ρινικού σκελετού, θα πρέπει να αντιμετωπισθούν και αυτά από τον πλαστικό χειρουργό. Ο χρόνος στο χειρουργείο για μια τυπική ρινοπλαστική είναι περίπου μία ώρα. Τόσος χρόνος απαιτείται για να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα και να φτιάξουμε μία όμορφη μύτη που δένει αρμονικά με το υπόλοιπο πρόσωπο. Δεν υπάρχουν εξωτερικές τομές, όλες γίνονται στο εσωτερικό της μύτης, εκτός και αν το άτομο έχει πολύ φαρδιά ρουθούνια οπότε ίσως χρειασθούν μικρές σφηνοειδείς τομές στην βάση τους για να μικρύνουν.

Μετά την επέμβαση και ξυπνώντας από τη νάρκωση, η αναπνοή γίνεται με το στόμα γιατί στο εσωτερικό της μύτης τοποθετείται ειδικός πωματισμός για να μη ματώνει. Αυτό διαρκεί για μία ημέρα. Μετά αφαιρείται και αναπνέουμε ελεύθερα. Εξωτερικά θα υπάρχει ένας ειδικός νάρθηκας που θα παραμείνει για περίπου οκτώ ημέρες και ο οποίος βοηθά να διατηρήσει η μύτη το σχήμα που της δώσαμε στο χειρουργείο. Δε χρειάζεται νοσηλεία στην κλινική για αυτή την επέμβαση παρά μόνον λίγες ώρες μετά το χειρουργείο, όσο απαιτείται για να συνέλθουμε από τη γενική νάρκωση. Μετά αναχωρούμε για το σπίτι μας. Για κάποιο χρονικό διάστημα (συνήθως 15 ημέρες) σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού αποφεύγουμε τη σωματική καταπόνηση (γυμναστήριο, χειρωνακτική εργασία κλπ.) ενώ προσέχουμε και την στάση στον ύπνο μας (κοιμόμαστε ανάσκελα).

7. Ποια είναι η εικόνα του ασθενούς μετά το χειρουργείο;

Θα υπάρχουν μικρά ή μεγαλύτερα πρηξίματα κάτω από τα μάτια ανάλογα με την ποιότητα του δέρματος, τα οποία είναι πιο έντονα τη δεύτερη-τρίτη ημέρα μετά το χειρουργείο και υποχωρούν από την τέταρτη ημέρα και μετά.

8. Πότε θα δούμε το αποτέλεσμα της επέμβασης;

Όταν αφαιρεθεί ο νάρθηκας που καλύπτει τη μύτη, θα δούμε την εικόνα που θα έχει η νέα μας μύτη, αλλά όχι σε όλες τις λεπτομέρειες, γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν πρηξιματάκια, τα οποία υποχωρούν με αργό ρυθμό ανάλογα με την ποιότητα του δέρματος. Οι απ’ έξω που θα βλέπουν τη νέα μας μύτη θα κοιτούν μια ωραία μύτη, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι μόλις βγήκαμε από το χειρουργείο, αλλά εμείς που ξέρουμε το πρόσωπό μας θα γνωρίζουμε ότι ακόμα υπάρχουν κάποια πρηξίματα που υποχωρούν σταδιακά. Η τελική εικόνα της μύτης μας σε όλες της τις λεπτομέρειες θα φανεί μετά από 4-6 μήνες από το χειρουργείο.

9. Ποιο είναι το κόστος μιας τέτοιας επέμβασης;

Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με το πρόβλημα και με την κλινική που θα γίνει το χειρουργείο. Σίγουρα θα είναι μικρότερες σε μια μύτη που θα διορθωθεί μόνο μια μικρή δυσμορφία στην άκρη της (διόρθωση ακρορινίου) με λίγη τοπική αναισθησία σε 20 λεπτά, απ’ ό,τι σε μία τυπική ρινοπλαστική, όπου μπορεί να υπάρχουν και άλλα λειτουργικά προβλήματα (σκολίωση διαφράγματος, υπερτροφία κόγχων κλπ.). Συνήθως οι τιμές κυμαίνονται από 1.500€ μέχρι 3.500€ συνολικό κόστος.

Η ρινοπλαστική σε αριθμούς: