Ερώτηση:

Μία διατροφή πλούσια σε σίδηρο ενδέχεται να οδηγήσει σε δυσμενέστερη εξέλιξη της πολλαπλής σκλήρυνσης;

Ο κύριος Κωνσταντίνος Σπέγγος, Νευρολόγος, Υπεύθυνος Τμήματος Πολλαπλής Σκλήρυνσης και Απομυελινωτικών Νοσημάτων ΥΓΕΙΑ (μέλος του Hellenic Healthcare Group) απαντά:

Έχει γίνει αρκετή συζήτηση για το ρόλο που παίζει ο σίδηρος στην πορεία της Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Αφορμή είναι το γεγονός ότι με σύγχρονους μαγνητικούς τομογράφους 7Τ και 3Τ έχουν απεικονιστεί σε ασθενείς με ΠΣ απομυελινωτικές εστίες που περιβάλλονται από έναν σιδηρούχο δακτύλιο. Αν και ο αριθμός των ασθενών που μελετήθηκαν ήταν μικρός, φάνηκε πως εκείνοι που παρουσίαζαν μεγαλύτερο αριθμό τέτοιων εστιών είχαν συνολικά χειρότερη κλινική έκβαση και πιο πιθανή μετάπτωση σε προϊούσα μορφή της νόσου.

Η συμπλήρωση σιδήρου σε ασθενείς με ΠΣ είναι απαραίτητη μόνο σε περιπτώσεις προφανούς σιδηροπενικής αναιμίας. Σε άλλες περιπτώσεις και χωρίς αυστηρή ιατρική ένδειξη η λήψη σιδήρου θα πρέπει αποφεύγεται. Αναφορικά με τη διατροφή μπορούμε να κάλλιστα να υποστηρίξουμε ότι αν και δεν μπορεί κανείς με βεβαιότητα να πει ότι είναι βλαπτική, δεν υπάρχει κανείς λόγος να ακολουθούν οι ασθενείς με ΠΣ δίαιτα πλούσια σε σίδηρο. Αντιθέτως, μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή συνιστάται ανεπιφύλακτα.