Ερώτηση: 

Είμαι πελάτης στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ και έχω κάνει πρόσφατα και χειρουργείο για κοίλη μεσοσπονδύλιου δίσκου. Παρακαλώ ενημερώστε με αν η κετογονική δίαιτα που κάνω μπορεί να έχει κάποιες επιπτώσεις στην υγεία μου και τι θα πρέπει να προσέξω περισσότερο. Είναι σίγουρα αποτελεσματικά αφού έχω χάσει 10 κιλά σε 2 μήνες.

Η κυρία Κατερίνα Α. Χρέμου είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Υπεύθυνη Διαιτολογικού Τμήματος ΜΗΤΕΡΑ (μέλος του Hellenic Healthcare Group) απαντά:

Η κετογονική δίαιτα (keto diet) χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της γρήγορης αλλά βραχυπρόθεσμης απώλειας βάρους. Ωστόσο, έχουν δημιουργηθεί αμφιβολίες σχετικά με δίαιτες τέτοιου τύπου, οι οποίες χαρακτηρίζονται από υψηλή κατανάλωση πρωτεΐνης και πολύ χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων. Έχει προταθεί από ορισμένες μελέτες πως η αυξημένη απέκκριση αζώτου από τους νεφρούς λόγω της αυξημένης κατανάλωσης ζωικών προϊόντων (πρωτεΐνης) προκαλεί έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνα είναι αναγκαία για την απόδειξη της παραπάνω υπόθεσης. Επίσης , ο αυστηρός αποκλεισμός υδατανθράκων από την δίαιτα σας ενέχει τον κίνδυνο υπέρμετρης αύξησης των λιπιδίων αίματος , λόγω της κινητοποίησης άλλων υποστρωμάτων για την άμεση παραγωγή ενέργειας που χρειάζεστε.

Πέραν τούτων μια ισορροπημένη διατροφή κατά την μετεγχειρητική περίοδο, που έχει στόχο την κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, είναι απαραίτητη για την ελαχιστοποίηση των επιπλοκών της επέμβασης και την πρόληψη ανεπαρκειών. Η απώλεια βάρους κατά την άμεση μετεγχειρητική περίοδο είναι καλό να αποφεύγεται και να ξεκινά μόλις έχει προέλθει πλήρης ανάρρωση μέσω μιας ισορροπημένης δίαιτας που περιλαμβάνει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά στις απαραίτητες αναλογίες.

Η αποτελεσματικότητα οποιουδήποτε διατροφικού σχήματος καλό είναι να εκτιμάται από τους Διαιτολόγους, τόσο κατά την διατήρηση της απώλειας βάρους μετά το πέρας της εφαρμογής του σχήματος, όσο και με πλήρη αιματολογικό και ανθρωπομετρικό έλεγχο.