Ερώτηση:

Έχω εκδηλώσει κακοήθεια στον προστάτη εδώ και ενάμιση χρόνο. Έκανα ακτινοβολίες με το tomotherapy και κάνω και μία ένεση στην κοιλιά κάθε μήνα. Έχω ακούσει ότι μετά από κάποιο καιρό, οι ενέσεις αυτές αραιώνουν και γίνονται κάθε δύο ή κάθε τρεις μήνες. Το PSA μου διατηρείται στην τιμή <0,04 κάθε τρεις μήνες που κάνω την εξέταση. Τι λέτε, πρέπει να συνεχίσω κάθε μήνα; Επίσης, ο όγκος στον αριστερό λοβό είχε βγει λίγο έξω από την κάψα, και η ηλικία μου είναι 80 ετών.

Ο κύριος Νικόλαος Μερτζιώτης, Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος, Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής, Επανορθωτικής και Χειρουργικής Ανδρολογίας στο Metropolitan General (μέλος του Hellenic Healthcare Group) απαντά:

Θα θέλαμε λίγο παραπάνω δεδομένα για την περίπτωση σας. Όπως για παράδειγμα πότε κάνατε ακτινοβολία και πόσο καιρό το PSA παραμένει σε αυτά τα επίπεδα. Όσον αφορά στις ενέσεις βεβαίως και υπάρχουν οι 3μηνης διάρκειας και αυτές που γίνονται κάθε μήνα. Πρόκειται για την ίδια ουσία απλώς είναι σε διαφορετική συγκέντρωση. Ποια ακριβώς ένεση θα κάνετε και πότε είναι στην ευχέρεια του γιατρού σας. Επίσης μία άλλη μορφή θεραπείας είναι η διακοπτόμενη θεραπεία. Βέβαια όλα αυτά είναι θέματα που θα πρέπει να συζητήσετε με τον θεράποντα γιατρό σας.