Ερώτηση: 

Είμαι 71 ετών και με ταλαιπωρούν οι εμβοές. Μετά από εξέταση, έχω και μέτρια βαρηκοΐα. Ο γιατρός μου χορήγησε αγωγή με εισπνεόμενα για ένα μήνα και μου σύστησε επανεξέταση και πιθανότατα θα χρειαστώ ακουστικά βαρηκοΐας. Τι θα πρέπει να προσέξω όσον αφορά τα ακουστικά και πόσο θα βοηθήσουν στις εμβοές; 

Ο κύριος Εμμανουήλ Χατζημανώλης, ΩΡΛ και Διευθυντής Κλινικής Κεφάλης & Τραχήλου του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ (μέλος του Hellenic Healthcare Group) απαντά: απαντά:

Όσον αφορά τις εμβοές έχει μεγάλη σημασία το ιστορικό του προβλήματος και κάποιοι ιδιαίτεροι χαρακτήρες σε σχέση με το είδος της εμβοής, την ένταση, την χρονική διάρκεια και τη συσχέτιση με την κατάσταση της ακουστικής ικανότητας.Μπορεί να σχετίζονται με βλάβη του ακουστικού νεύρου είτε με κάποια νόσο αλλά μπορεί να έχουν σχέση με την ηλικία, όπως πολύ πιθανόν να συμβαίνει στη δική σας περίπτωση (πρεσβυακουσία).

Σχετικά με την εφαρμογή ακουστικού θα πρέπει να ξέρετε ότι το συνιστούμε όταν η βαρηκοΐα δημιουργεί κοινωνικό πρόβλημα στην επικοινωνία μας. Η εφαρμογή θα γίνει βάσει του ακοογράμματος από εξειδικευμένο άτομο όπως είναι ο ακοοπροσθετικός. Συνήθως θα σας δώσει το ακουστικό να το χρησιμοποιήσετε για μερικές μέρες και εφ΄όσον σας εξυπηρετεί θα το αγοράσετε. Όσον αφορά τις εμβοές θα σας ανακουφίσει διότι ενισχύοντας τους εξωτερικούς ήχους θα καλύπτεται η εμβοή και θα γίνεται λιγότερο αντιληπτή.