Ερώτηση: 

Η πλήρης αποφυγή της κατανάλωσης κόκκινου κρεατος (χωρίς να αποφεύγονται το λευκό κρέας και τα υπόλοιπα ζωικά προϊόντα) ενδέχεται να έχει οφέλη για την γενικότερη υγεία του ατόμου και τι κίνδυνοι ελλοχεύουν;

Η κυρία Κατερίνα Α. Χρέμου είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Υπεύθυνη Διαιτολογικού Τμήματος ΜΗΤΕΡΑ (μέλος του Hellenic Healthcare Group) απαντά:

Ορισμένες μελέτες δείχνουν σύνδεση μεταξύ κρέατος, διαβήτη, καρδιαγγειακής νόσου και καρκίνου του παχέος εντέρου . Ωστόσο, άλλες μελέτες αποκαλύπτουν ότι αυτό ισχύει για το μεταποιημένο κρέας και όχι για το ακατέργαστο κόκκινο κρέας και τα αποτελέσματα συσχετίζονται με την συχνότητα κατανάλωσης, όταν αυτό ξεπερνά τις συστάσεις της Μεσογειακής διατροφής ( 1-2 φορές την εβδομάδα) . Το κόκκινο κρέας είναι πολύ θρεπτικό, ειδικά αν προέρχεται από ζώα που έχουν τροφοδοτηθεί και εκτραφεί με φυσικό τρόπο. Είναι μια μεγάλη πηγή πρωτεΐνης, σιδήρου, Β12, ψευδαργύρου, κρεατίνης και διαφόρων άλλων θρεπτικών ουσιών. Το αν θα σας βλάψει είναι καθαρά θέμα επιλογής κρέατος και ο τρόπος που θα το μαγειρέψετε. Αν καταναλώνετε κόκκινο κρέας προτιμήστε να μην το παραψήνετε σε σχάρες, κάρβουνα και να μην το σοτάρετε.

Σχετικά με την πληρη αποφυγή του , δεν μπορούμε να μιλησουμε μεμονωμένα, θα πρέπει αυτή να μην οδηγεί σε υπερκατανάλωση παραπροϊόντων του (όπως αλλαντικά, ή άλλων επεξεργασμένων μορφών του.). Επίσης η κατανάλωση λευκού κρέατος (κοτόπουλου) θα πρέπει να μην γίνεται αφιδώς και να διασφαλίζετε ότι χρησιμοποιείτε κοτόπουλο ελευθέρης βοσκής και όχι εκτρεφόμενα με σόγια ή αλλες ζωοτροφές.

Το οφέλη για την γενικοτέρη υγεία μένει να αποδειχθούν με βασική προϋπόθεση οτι ακολουθείτε διατροφή στα πλαίσια του Μεσογειακού προτύπου , μειωμένη δηλαδή σε κορεσμένα λιπαρά κα γενικότερα επεξεργασμένα-συσκευασμένα τρόφιμα. Οι κίνδυνοι απο την πλήρη αποφυγή κόκκινου κρέατος σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα σιδήρου, ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 και άλλων λιποδιαλυτών βιταμινων , καθώς επισης κόπωση, ζάλη και αδυναμία συγκέντρωσης , πρωτεϊνικό καταβολισμό και αφορούν κυρίως συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως βρέφη, παιδιά, εγκύους , θηλάζουσες , αθλητές αλλα και ιδιαίτερα δραστήρια άτομα. Η πλήρης αποφυγή κόκκινου κρέατος προφανώς δεν συνίσταται σε άτομα με χρόνια νοσήματα ή νοσηλευομένους ασθενείς .