Ερώτηση: 

Γεια σας, τρείς μήνες πριν η καμπύλη σακχάρου μου βγήκε παθολογική, με τιμές 250mg/dl, δυο ώρες μετά την λήψη 70 ml γλυκόζης, η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη ήταν στο 5,5% και οι πρωινές τιμές σακχάρου κυμαίνονται από 95-100 μέχρι 120mg/dl συνήθως. Η γιατρός μου συνέστησε διατροφή και γυμναστική και να επαναλάβουμε την καμπύλη σε ένα τρίμηνο. Μετά από κάποιες αλλαγές στη διατροφή, η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη πήγε στο 5,2% και η καμπύλη καλυτέρεψε στα 210mg/dl μετά από λήψη 70 ml γλυκόζη στο δίωρο. Η ερώτηση μου είναι αν από τη στιγμή που καλυτερεύει η ανοχή, μπορώ να αλλάξω την κατάσταση; Φάρμακα ακόμα δεν μου συνέστησε η γιατρός μου, ευχαριστώ.

O κύριος Αντώνιος Π. Λέπουρας, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Διευθυντής Παθολογικής – Διαβητολογικής Κλινικής και Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan General (μέλος του Hellenic Healthcare Group) απαντά:

Για όλες τις ιατρικές εταιρείες που ασχολούνται με τον σακχαρώδη διαβήτη (πχ. Ελληνική-ΕΔΕ, Αμερικάνικες ADA, AACE , Ευρωπαϊκή-EASD, κλπ.) η διάγνωση του ΣΔ γίνεται με καμπύλη σακχάρου. Και μάλιστα στην Ευρώπη, η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη για πολλούς λόγους, δεν είναι κριτήριο διάγνωσης και δεν πρέπει να αξιολογείται. Επομένως το 5,2% δεν σημαίνει τίποτα και με βάση την καμπύλη σακχάρου, 2 ώρες μετά την λήψη γλυκόζης, αν οι τιμές είναι μεγαλύτερες από 200mg/dl, αυτό αποτελεί επιβεβαιωμένη διάγνωση Διαβήτη. Φυσικά, δεν χρειάζεται επανάληψη αλλά να ξεκινήσει θεραπεία άμεσα. Η απώλεια βάρους κυρίως και πολύ λιγότερο η άσκηση βοηθά, αλλά δεν υποκαθιστά την φαρμακευτική αγωγή