Ερώτηση: 

Καλημέρα σας, είμαι 33 ετών, δεν είμαι παχύσαρκος ούτε καπνίζω ούτε έχω θρομβοπενία, σε κάθε εξέταση αίματος που κάνω εδώ και 4 χρόνια τα αιμοπετάλια (PTL) είναι πάντα μειωμένα (148), τιμές Αναφοράς 150 – 450, ο αιμοπεταλιοκρίτης (PCT) είναι φυσιολογικός και ο μέσος όγκος αιμοπεταλίων (MPV) είναι πάντα αυξημένος (12.8) Τιμές αναφοράς 7,2 – 11,0 και το εύρος κατανομής αιμοπεταλίων (PDW) είναι 18.3. Έχω μόνο αυξημένη την ολική χοληστερόλη. Ο παθολόγος μου είπε μπορεί να έχεις μειωμένα τα αιμοπετάλια αλλά ο μέσος όγκος είναι αυξημένος άρα είσαι οκ! Ισχύει κάτι τέτοιο; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Η κυρία Όλγα Αμπαρτζίδου MD,PhD, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθύντρια Παθολόγος, Metropolitan Hospital (μέλος του Hellenic Healthcare Group) απαντά:

Δεν έχετε θρομβοπενία όπως πολύ σωστά αναφέρετε και ο ίδιος και αντιλαμβάνομαι κανένα σύμπτωμα αιμορραγίας
Τα αιμοπετάλια -αν μετρηθούν στο μικροσκόπιο και όχι από το μηχάνημα – θα είναι κατά πάσα πιθανότητα απολύτως φυσιολογικά εξού και ο αυξημένος αιμοπεταλιοκρίτης. Είναι σύνηθες δυο ενωμένα αιμοπετάλια να προσμετρώνται σαν ένα και έτσι να δίνεται ψευδώς μειωμένος ο συνολικός αριθμός των αιμοπεταλίων.

Αντιμετωπίστε την υψηλή χοληστερόλη παρ’ότι δεν έχει σχέση με τον αριθμό των αιμοπεταλίων