Ερώτηση:

Είμαι 61 χρονών και ήθελα να ρωτήσω πόσο ασφαλές είναι αυτό το εμβόλιο. Πόσο ποσοστό αποτελεσματικότητας έχει η πρώτη δόση και πόσο η δεύτερη; Μετά από πόσες ημέρες δημιουργείται ανοσία, τι παρενέργειες έχει και τέλος σε προστατεύει από τις μεταλλάξεις Βρετανίας και Νοτίου Αφρικής; Έχει πάρει έγκριση από την Ευρώπη αλλά όχι ακόμα από τον ΠΟΥ; Ευχαριστώ.

Ο κύριος Πέτρος Κανελλόπουλος, Παθολόγος Metropolitan Hospital (μέλος του Hellenic Healthcare Group) απαντά:

1. Το εμβόλιο είναι ασφαλές. Έχει πάρει έγκριση για κυκλοφορία στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον EMA (European Medicines Agency) στις 29/1/2021.
2. Η αποτελεσματικότητα κρίνεται μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού δηλαδή μετά τις 2 δόσεις. Είναι 62,6%.
3. Η ανοσολογική απάντηση αρχίζει μερικές ημέρες μετά την 1η δόση, αλλά θεωρείται ότι είναι επαρκής 15 ημέρες μετά την 2η δόση του εμβολίου.
4. Για τις παρενέργειες αναλυτικά στο site του ΕΜΑ 
5. Σε πρόσφατες μελέτες φαίνεται ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι αρκετά αποτελεσματικό έναντι της λεγόμενης «βρετανικής μετάλλαξης» (μικρή μείωση του αρχικού ποσοστού), ενώ έναντι της λεγόμενης «νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης» η αποτελεσματικότητα είναι λίγο μικρότερη. Λόγω μειωμένου αριθμού συμμετεχόντων στις μελέτες αυτές τα ποσοστά δεν είναι ακόμα πολύ ακριβή και συνεχώς μεταβάλλονται. Οι υγειονομικές αρχές ανά την Ευρώπη συνεχίζουν να συνιστούν τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο ως αξιόπιστο και αποτελεσματικό ακόμα και με τα ποσοστά μεταλλάξεων που υπάρχουν στον πληθυσμό αυτήν την στιγμή.
7. Ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) δεν είναι οργανισμός που εγκρίνει την κυκλοφορία ενός φαρμάκου (συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων). Έχει όμως δημιουργήσει ένα πρόγραμμα εμβολιασμού για τις φτωχότερες χώρες του κόσμου (COVAX) και ελέγχει τα εμβόλια έναντι του SARS-CoV-2 για χρήση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ενώ αναφέρει ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει εγκριθεί από τον ΕΜΑ, δεν περιμένει να ενσωματωθεί στο πρόγραμμα εμβολιασμού COVAX πριν από το Μάρτιο 2021. Ας σημειωθεί ότι, ενώ κυκλοφορούν στον κόσμο περίπου 12 εμβόλια αυτήν την στιγμή, στο COVAX έχει ενταχθεί μόνο το εμβόλιο της Pfizer.