Ερώτηση:

Τι με συμβουλεύετε να κάνω; Μόνο όταν δεν τρώω δεν πονάω. Δεύτερη φορά που έχω κρίση, πήρα την αντιβίωση και καμία βελτίωση… κουράστηκα μα πονάω.

Ο κύριος Γεώργιος Καλλιμάνης, Γαστρεντερολόγος και Διευθυντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ (μέλος του Hellenic Healthcare Group) απαντά:

Η πάθηση που μάλλον αναφέρεστε ονομάζεται εκκολπωματίτιδα και αφορά το παχύ σας έντερο και ιδιαίτερα το αριστερό του τμήμα.

Εκεί υπάρχουν κάποια σακκουλάκια – τα εκκολπώματα – που εγκλωβίζουν κοπρανάκια – ιδίως σε περιόδους δυσκοιλιότητας – και προκαλούν φλεγμονή και πύον.

Πιθανώς δεν είναι τόσο βαρειά η κατάσταση σας, αλλά αυτό πρέπει να το αξιολογήσει κάποιος ιατρός παθολόγος ή γαστρεντερολόγος εξετάζοντας σας κλινικά.

Αν έχετε δυσκοικιότητα τα κόπρανα πιέζουν εκεί και όταν περνάνε από το τμήμα της φλεγμονής πονάτε.

Αυτό γίνεται πιο έντονο όταν τρώτε.

Θα πρέπει λοιπόν να σας βοηθήσει με υπακτικά και μαλακτικά κοπράνων. Μεγάλη βοήθεια θα προσφέρει μια δίαιτα χαμηλής περιελτικότητας σε φυτικές ίνες, τα λιπαρά και μερικά άλλα.

Θα πρέπει να του δείξετε τι εξετάσεις που έχετε κάνει και τι αντιβίωση έχετε ήδη πάρει για να σας δώσει την πιό κατάλληλη.

Πρέπει αυτό να γίνει σύντομα γιατί αν η φλεγμονή επεκταθεί στους γύρω ιστούς μπορεί να σας κάνει πυρετό και άλλες επιπλοκές και να χρειάζεστε ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών δηλαδή εισαγωγή στο νοσοκομείο ή ακόμα και χειρουργείο.

Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να εξεταστείτε έγκαιρα για να προλάβετε.

Είμαστε στη διάθεση σας για περισσότερες απαντήσεις σε τυχόν απορίες σας.