Ερώτηση: 

Καλησπέρα σας. Μετα από ξύρισμα πρώτη φορά της πλάτης και των ώμων παρόλο που στη πλάτη δεν υπήρχε τριχοφυΐα, μου εμφανίστηκαν αρκετά σπυράκια. Μετα από ενάμιση μήνα φαίνονται σαν εσωτερικά κόκκινα σπυράκια.Τι να κάνω; Μου σύστησαν την κρέμα fubecot.

Η κυρία Παναγιώτου Μαρία Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, συνεργάτιδα Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ (μέλος του Hellenic Healthcare Group) απαντά:

Καλησπέρα σας. Συχνά το ξύρισμα, ως μέθοδος αποτρίχωσης, μπορεί να είναι ερεθιστικό για την επιδερμίδα με αποτέλεσμα ερύθημα και αίσθημα κνησμού που υποχωρεί μετά από λίγες ημέρες. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν κόκκινα σπυράκια με πύον. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται Θυλακίτιδα και οφείλεται σε φλεγμονή του θυλάκου της τρίχας από το οποίο εκβάλλει και το σμήγμα. Θυλακίτιδα συχνά βλέπουμε όταν χρησιμοποιείται λάθος φορά ξυρίσματος. Επίσης η εμφάνιση φλυκταινωδών (σπυράκια με πύον) μπορεί να συμβεί εάν δεν χρησιμοποιηθεί καθαρό ξυραφάκι και δημιουργηθεί μόλυνση του δέρματος από κάποιο μικρόβιο, ιό, ή μύκητα.  Εφόσον το εξάνθημα στην πλάτη σας επιμένει καλό θα ήταν να σας εκτιμήσει δερματολόγος.