Ερώτηση:

Έχω εμβοές στα αυτιά τους τελευταίους δύο μήνες. Τι μπορώ να κάνω; 

Ο κύριος Ιωάννης Κουλέντης, Επιμελητής Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου τουMetropolitan General (μέλος του Hellenic Healthcare Group) απαντά:

Καταρχάς να σας πώ ότι με τον όρο ”εμβοές” εννοούμε την αντίληψη θορύβων κατά την απουσία ενός φαινομενικού ηχητικού ερεθίσματος. Οι άνθρωποι το περιγράφουν συχνά ως χτύπημα ή βουητό στα αυτιά τους. Δεν είναι ασθένεια. Είναι ένα σύμπτωμα που δημιουργείται στο ακουστικό σύστημα και συνήθως προκαλείται από μια υποκείμενη κατάσταση. Ο θόρυβος μπορεί να είναι στο ένα ή και στα δύο αυτιά ή να αισθάνεται σαν να είναι στο κεφάλι.

Υπάρχουν δύο τύποι εμβοών. Η υποκειμενική εμβοή που σημαίνει ότι μόνο εσείς μπορείτε να ακούσετε τον ήχο. Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος εμβοών. Συνήθως προκαλείται από πρόβλημα με τα νεύρα που εμπλέκονται στην ακοή.Οι αντικειμενικές ή σφύζουσες εμβοές που αποτελούν πιο σπάνια μορφή . Συνήθως προκαλείται από ένα φυσικό πρόβλημα που παράγει ήχο μέσα ή κοντά στο αυτί (για παράδειγμα, ένας παλμός σε ένα αιμοφόρο αγγείο ή μπορεί να είναι σύγχρονος με τον καρδιακό σας παλμό.)Είναι ζωτικής σημασίας η ορθή διάγνωση αυτού του τύπου των εμβοών λόγω του γεγονότος ότι σε ορισμένους ασθενείς μπορεί να υποκρύπτεται μια επικίνδυνη για την ζωή τους ασθένεια.

Ο εμβοές συχνά συνδέονται με απώλεια ακοής. Στην πραγματικότητα, τα δύο τρίτα των ατόμων με εμβοές έχουν κάποιο είδος απώλειας ακοής. Πέρα από τα ωτολογικά αίτια, πολλοί άλλοι παράγοντες ( μεταβολικά αίτια, διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος, τραυματισμοί, διαταραχές της άρθρωσης της γνάθου, κ.α) μπορούν να προκαλέσουν εμβοές.  Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές εξετάσεις που μπορεί να πραγματοποιήσει ένας γιατρός για να βοηθήσει στον προσδιορισμό της αιτίας.Επειδή ακριβώς έχει τόσες πολλές πιθανές αιτίες, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας ,εάν έχετε εμβοές, ώστε να διερευνηθούν σωστά και να προβεί στην κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.