Ερώτηση:

Όταν βγαίνω έξω πχ. στο σούπερ μαρκετ, αισθάνομαι μουδιασμα στα πόδια και ταυτόχρονα με κυριεύει φόβος οτι θα λυποθυμήσω και φεύγω γρήγορα να πάω σπίτι μου για να νιώσω ασφαλής.

Η κυρία Μαρία Παπαδάκη, Ψυχολόγος, Συνεργάτιδα  Metropolitan General (μέλος του Hellenic Healthcare Group) απαντά:

Αυτό που περιγράφετε φαίνεται πως είναι ένα ψυχοσωματικό σύμπτωμα.Όμως το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφτείτε ένα γιατρό και να αναφέρετε τα συγκεκριμένα συμπτώματα, προκειμένου να αποκλειστεί μια παθολογική διαταραχή.
Το άγχος αποτελεί ένα δυσάρεστο, αρνητικά διάχυτο και ασαφές συναίσθημα. Είναι μια υποκειμενική εμπειρία. Ο κάθε άνθρωπος το βιώνει με το δικό ξεχωριστό τρόπο ως προσωπικότητα. Εκδηλώνεται ως ένα αίσθημα ανησυχίας, φόβου, ως νευρικότητα, δυσφορία, αγωνία, ταραχή, υπερένταση, υπερδιέγερση. Τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα. Τα σωματικά συμπτώματα είναι εκείνα που εντείνουν τον φόβο στον άνθρωπο, καθώς πιστεύει πως κινδυνεύει η ζωή του. Μέσα από αυτά γίνεται ένας φαύλος κύκλος του άγχους, αφού αναπτύσσεται εντονότερη ανησυχία και άγχος. Σε αυτήν την περίπτωση το άγχος μετατρέπεται σε παθολογικό και επιφέρει αρνητικές συνέπειες τόσο ψυχικά, όσο και σωματικά.
Ως ψυχοσωματική διαταραχή ορίζουμε τη σωματική ασθένεια που προκαλείται ή επιδεινώνεται από ψυχικούς παράγοντες. Είναι μια ασθένεια που σχετίζεται τόσο με το σώμα, όσο και με την ψυχή. Ο άνθρωπος εκδηλώνει κάποια ψυχοσωματικά συμπτώματα, εξαιτίας των αυξημένων επιπέδων άγχους και του φόβου. Αυτό αποδεικνύει πως δεν μπορεί να διαχειριστεί τα συναισθήματά του και τα εξωτερικεύει με ένα ψυχοσωματικό σύμπτωμα. Οι ψυχοσωματικές εκδηλώσεις ποικίλλουν.
Όταν παρατηρήσετε πως το άγχος εμποδίζει τη λειτουργικότητά σας και σας δυσχεραίνει τη ζωή, θα πρέπει να αναζητήσετε τεχνικές διαχείρισής του. Να μην αποφεύγετε αυτά που φοβάστε, αλλά αντίθετα να προσπαθείτε να έρχεστε αντιμέτωπος με αυτά. Είναι ένας τρόπος να αντιμετωπίσετε με ασφαλή βήματα την κάθε πρόκληση, πριν αυτή σας εκδηλώσει φόβο.
Αν νιώθετε πως δεν τα καταφέρνετε μόνος σας, φρόνιμο θα ήταν να αναζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό ψυχικής υγείας για να μπορέστε να αναγνωρίσετε και να θεραπεύσετε αυτό που σας μειώνει τη λειτουργικότητα σας.