Ερώτηση:

Με τη συμπλήρωση των 45 ετων θέλω να ρωτήσω σε επίπεδο πρόληψης τι εξετάσεις κατά προτεραιότητα πρέπει να κάνω λόγω ηλικί ιας, π.χ. οφθαλμολογική, προστάτη, εντέρου, ανω-κατω κοιλιας που μέχρι τώρα δεν έκανα;

Ο κύριος Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος, Παθολόγος, Διευθυντής Δ’ Παθολογικής Κλινικής Metropolitan General (μέλος του Hellenic Healthcare Group) απαντά:

Καλησπέρα σας. Ο  προληπτικός έλεγχος της υγείας μας είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση. Το check-up πρέπει να είναι εξατομικευμένο και δεν αφορά μόνο τη διενέργεια εξετάσεων. Ξεκινά από τη σωστή λήψη ιστορικού και απαραίτητως τη φυσική εξέταση. Έτσι παράγοντες όπως η κληρονομικότητα ή εύρηματα που προκύπτουν από την εξέταση μπορούν να τροποποιήσουν κατά περίπτωση το σύνολο του ελέγχου. Παραδείγματος χάριν κολονοσκόπηση μπορεί να είναι απαραίτητο να γίνει πριν τα 40 ή στα 50. Ετσι το φύλο, η ηλικία, η φυλή, παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, το κάπνισμα, η κληρονομικότητα, ευρήματα κατά την εξέταση, ευρήματα από προηγούμενο έλεγχο μπορούν να τροποποιήσουν κατά περίπτωση το τσεκ-απ που είναι απαραίτητο για κάθε άνθρωπο.