Ερώτηση:

Πριν τρία χρόνια είχα ουρολοίμωξη με E. coli. Από τότε σχεδόν πάντα οι καλλιέργειες σπέρματος βγαίνουν θετικές σε E. coli. Πάντα μου έδινε ο γιατρός Efuxil ή Citrovenot σύμφωνα με το αντιβιόγραμμα για 1-2 μήνες κάθε φορά. Δυστυχώς μετά από 1-2 μήνες πάλι βγαίνει θετική η καλλιέργεια. Ο γιατρός μου πρότεινε να σταματήσω να παίρνω αντιβίωση για αυτά γιατί δεν θα φύγει. Υπάρχει κάποια άλλη θεραπεία που μπορεί να γίνει;

Ο κύριος Νικόλαος Μερτζιώτης, Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος, Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής, Επανορθωτικής και Χειρουργικής Ανδρολογίας στο Metropolitan General (μέλος του Hellenic Healthcare Group) απαντά:

Αγαπητέ κύριε,

Η καλλιέργεια σπέρματος δεν είναι η πιό αξιόπιστη μέθοδος για να διαπιστώσει κάποιος εάν υπάρχει μικρόβιο στον προστάτ η.Σχεδόν πάντα βγαίνει θετική για τον λόγο ότι ο τρόπος λήψης που απαιτεί αυνανισμό δεν είναι ο πλέον ενδεδειγμένος. Ό,τι μικροβιακή χλωρίδα υπάρχει στα χέρια μας, όπως επίσης στο δέρμα του πέους εισέρχεται στο δείγμα, για αυτό το λόγο είναι σχεδόν πάντα θετική.Η πιο αξιόπιστη μέθοδος ανίχνευσης μικροοργανισμών στο προστάτη είναι η καλλιέργεια προστατικού υγρού με την μέθοδο Meares-Stamey όπου λαμβάνουμε έκκριμα απευθείας απο τον προστάτη με μάλαξη του αδένα.Σε κάθε περίπτωση εάν δεν έχετε συμπτώματα δεν χρειάζεται να πάιρνετε αντιβίωση.