Ερώτηση:

Πέρασα καρκίνο πνεύμονα (αδενοκαρκίνωμα μη μικροκυτταρικό. Ήμουν στο στάδιο 3Β, όγκος – διάμετρος 7,3 εκατοστά αριστερά στο κάτω μέρος κοντά στον οισοφάγο χωρίς μετάσταση. Έκανα χημειοθεραπεία καρμποπλατίνα και alimta (13) και από την έκτη χημειοθεραπεία άρχισα και ανοσοθεραπεία με keytruda (8/12/2016). Ξεκίνησα την χημειοθεραπεία κάθε 21 ημέρες. Από τον Φεβρουάριο του 2016 και ανοσοθεραπεία συνέχισα μέχρι το τέλος Ιουλίου. Την χημειοθεραπεία από τα μέσα 2018 που έκανα pet/scan δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καρκίνος πουθενά στο σώμα μου, συνεχίζω την ανοσοθεραπεία κάθε 21 ημέρες. Θα ήθελα και τη γνώμη ενός δεύτερου ογκολόγου για πόσο καιρό θα πρέπει να συνεχίσω την ανοσοθεραπεία. Σας ευχαριστώ.

Ο κύριος Χαράλαμπος Χριστοφυλλάκης, Παθολόγος-Ογκολόγος , Συνεργάτης Α’ Ογκολογικού Τμήματος Metropolitan General (μέλος του Hellenic Healthcare Group) απαντά:

Η πορεία της ασθένειας σας ειναι εξαιρετική με την συνδυαστική θεραπεία (χημειοθεραπέια και ανοσοθεραπεία ) που έχετε κάνει μέχρι σήμερα.

Μάλιστα αν κρίνω καλά με τις ημερομηνίες ξεκινήσατε ανοσοθεραπεία αρκετά πριν υπάρξει έγκρισή της για χορήγησή της σε πολλούς τύπους νεοπλασμάτων.

Ειναι γεγονός, με βάση το αποτέλεσμα του PET CT scan που αναφέρετε, ότι έχετε πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα, δηλαδή την εξάλειψη του νοσήματος σας.

Η ανοσοθεραπεία είναι μια θεραπεία που ειναι σχετικά πρόσφατη και δεν έχει καθορισθεί σαφώς το χρονικό διάστημα χορήγησης της, ειδικά σε περιπτώσεις σαν την δική σας που έχουν αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα…

Τουναντίον «τρέχουν» μελέτες που τα επόμενα χρόνια θα μας δώσουν απάντηση πάνω σε αυτή την ερώτηση.

Επομένως αν και η συνήθης πρακτική ειναι η χορήγησή της μέχρι την υποτροπή της νόσου, στην δική σας περιπτωση δεν θα συνιστούσα την διακοπή της χορήγησής της, ειδικά αν δεν υπάρχουν παρενέργειες απο αυτή.

Εννοείται ότι ανά διαστήματα θα πρέπει να υποβάλλεστε σε απεικονιστικό έλεγχο για να δείτε την πορεία της ασθένειας σας, ώστε οποιαδήποτε μεταβολή της να γίνει έγκαιρα αντιληπτή.