Ερώτηση: 

Η θεραπεία με laser για τις αιμορροιδες φέρνει οριστικό αποτέλεσμα ή να μπορούν να επαναεμφανιστούν; Έχω συχνό πρόβλημα με έντονο πόνο (θρόμβωση).

Ο κύριος Aρχοντοβασίλης Φώτιος, Διευθυντής Χειρουργός στο  Metropolitan General  (μέλος του Hellenic Healthcare Group) απαντά:

Για την αντιμετώπιση της αιμορροϊδικής νόσου έχουν περιγραφεί και εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες πολλές και διαφορετικές χειρουργικές τεχνικές. Μπορεί να είναι μια ριζική αιμορροϊδεκτομή (μέθοδος Milligan Morgan), μία απολίνωση αιμορροϊδικών αγγείων (τεχνικές HAL, THD, Longo), ή μια εξάχνωση αιμορροϊδικού ιστού με χρήση Laser (μέθοδος LHP). H κάθε μέθοδος έχει πάντα κάποια θετικά αλλά και κάποια αρνητικά. Καμία μέθοδος δεν είναι τέλεια. Είναι στη κρίση του εξειδικευμένου χειρουργού πρωκτού, να αποφασίσει ποια είναι η μέθοδος, που θα προσφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα, ανάλογα με το πρόβλημα που έχει ο κάθε ασθενής.

Το αποτέλεσμα μιας επέμβασης για την αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: από το στάδιο της νόσου, από την ύπαρξη επιπλοκών (πχ Θρόμβωση, αιμορραγία, φλεγμονή κλπ), από την ύπαρξη παλαιοτέρων επεμβάσεων στη περιοχή, από την χρονιότητα της νόσου, τη συνεχή δυσκοιλιότητα κ.α Υπάρχουν κάποιες καταστάσεις, οι οποίες απαγορεύουν τη χρήση μιας μεθόδου έναντι άλλης. Για παράδειγμα, απαγορεύεται να γίνει επέμβαση με laser όταν υπάρχει ταυτόχρονα Θρόμβωση, διότι το πρόβλημα θα γίνει ακόμη πιο μεγάλο. Θα πρέπει ή να γίνει άλλη μέθοδος, ή να περάσει η θρόμβωση για να γίνει μετά η τεχνική LHP με laser.

Όσοι περισσότεροι παράγοντες από τους προαναφερθέντες υπάρχουν, τόσο μειώνεται το ποσοστό επιτυχίας και το οριστικό αποτέλεσμα της επέμβασης. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο μικρό είναι το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η αιμορροϊδική νόσος τόσο πιο οριστικό είναι το αποτέλεσμα μετά από μια επέμβαση, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν υπάρχει δυσκοιλιότητα να καταπολεμηθεί και μετά την επέμβαση, για να αποφευχθούν υποτροπές.

Η αιμορροϊδοπλαστική LHP (Laser HaemorrhoidoPlasty) είναι μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική θεραπείας της αιμορροϊδοπάθειας. Σε αντίθεση με την κλασσική ανοικτή αιμορροϊδεκτομή δεν δημιουργεί τραύματα, δεν τοποθετεί ράμματα και έχει άμεση επιστρροφή του ασθενούς στην καθημερινότητα.

Η αιμορροϊδοπλαστική με Laser συρρικνώνει τον αιμορροϊδικό ιστό και αποκαθιστά την φυσική ανατομία χωρίς ανάγκη χρήσης ξένων υλικών ή φαρμάκων, εξαλείφει το ενδεχόμενο επιπλοκών και μετεγχειρητικού πόνου. Διατηρεί ανέπαφο το σφικτήρα αποτρέποντας προβλήματα στενώσεων ή ακράτειας. Η μετεγχειρητική περίοδος είναι ανώδυνη και τα ποσοστά υποτροπών σημαντικά χαμηλότερα έναντι των άλλων διαθέσιμων τεχνικών. Η μέθοδος LHP μπορεί να επαναληφθεί χωρίς πρόβλημα και αποτελεί ιδανικό τρόπο θεραπείας για υποτροπές.

Με δεδομένα ότι:
Μετά την επέμβαση ο ασθενής δεν είναι ή δεν συνεχίζει να είναι δυσκοίλιος
Η επέμβαση δεν έγινε σε οξεία φάση θρόμβωσης
Η αιμορροϊδοπάθεια δεν ηταν 4ου βαθμού με πρόπτωση εντέρου
Μετά την επέμβαση ο ασθενής ακολούθησε τις οδηγίες του ιατρού
Τότε τα ποσοστά επιτυχίας και οριστικής αποτελεσματικότητας της μεθόδου σχετίζονται με τον βαθμό της αιμορροϊδοπάθειας την περίοδο της επέμβασης *:

Σε 2ου βαθμού η μέθοδος έχει ποσοστό από 93-100%
Σε 3ου βαθμού το ποσοστό κυμαίνεται από 75-90%
Σε 4ου βαθμού το ποσοστό επιτυχίας πέφτει κοντά στο 60%

(*) Non-excisional laser therapies for hemorrhoidal disease: a systematic review of the literature
Lasers Med Sci. 2020 Sep 10.