Ερώτηση:

Σε πρόσφατο υπέρηχο γράφημα εντοπίστηκαν πολύποδες στη χολή της τάξης μεγέθους 2mm. Χρειάζεται να αφαιρεθούν;

Ο κύριος Αρχοντοβασίλης Φώτης, Γενικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην ορθοπρωκτική χειρουργική, Διευθυντής ΣΤ΄ Χειρουργικής Κλινικής του Metropolitan General  (μέλος του Hellenic Healthcare Group) απαντά:

Οι πολύποδες στη χοληδόχο κύστη (ή πολύποδες χολής) είναι προβολές της εσωτερικής επιφάνειας (του βλεννογόνου) του οργάνου. Υπολογίζεται ότι στο 1-5% των ενηλίκων, κυρίως των ανδρών, ανευρίσκονται τυχαία πολύποδες, συνήθως κατά τον έλεγχο με υπερηχογράφημα, είτε σε εξέταση ρουτίνας είτε για τη διερεύνηση άλλων ενοχλημάτων.
Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης στην πλειονότητά τους είναι υπερπλασίες ή εναποθέσεις λιπιδίων και χοληστερόλης στα τοιχώματα της χοληδόχου κύστης.
Διαχωρίζονται σε καλοήθεις και κακοήθεις. Στην πλειονότητα τους είναι καλοήθεις. Η πλέον σημαντική ένδειξη κακοήθειας είναι το μέγεθος του πολύποδα. Όσο αυτό αυξάνεται, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες κακοήθειας. Σχεδόν όλοι οι πολύποδες από 20 χιλιοστά και άνω είναι κακοήθεις.
Αρκετές μεγάλες μελέτες έδειξαν ότι οι πολύποδες στη χολή με διάμετρο πάνω από 1 cm είχαν αυξημένη πιθανότητα να είναι αδενώματα, εκ των οποίων οι μισοί ανέπτυξαν καρκίνο. Για το λόγο αυτό οι πολύποδες με μέγεθος πάνω από 1 εκατοστό θα πρέπει να αφαιρούνται χειρουργικά (χολοκυστεκτομή).

Με βάση τις διεθνείς οδηγίες* αλλά και την κοινή χειρουργική κλινική πρακτική, αν βρεθούν πολύποδες χοληδόχου κύστης σε υπερηχογράφημα, τότε επί ασυμπτωματικών ασθενών η αντιμετώπιση εξαρτάται από το μέγεθος του πολύποδα ως εξής:
>20 mm: Είναι συνήθως κακοήθεις και πρέπει να αφαιρούνται (χολοκυστεκτομή).
10-20 mm: Δυνητικά κακοήθεις και πρέπει να αφαιρούνται (χολοκυστεκτομή).
6-9 mm: Αν συνυπάρχουν παράγοντες αυξημένου κινδύνου (ηλικία >50 ετών, συνύπαρξη λίθων, σκληρυντική χολαγγειϊτιδα, αυξημένος ρυθμός ανάπτυξης) θα πρέπει να προγραμματιστεί η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Αν δεν συνυπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες τότε απαιτείται παρακολούθηση με υπέρηχο κάθε 6 μήνες για τον πρώτο χρόνο και στη συνέχεια κάθε χρόνο. Αν μεγαλώσουν, πρέπει να αφαιρούνται.
Έως 5 mm: Συνήθως είναι καλοήθεις. Απαιτείται μόνο παρακολούθηση και επαναληπτικό υπερηχογράφημα σε 1 χρόνο.
Εξαίρεση αποτελούν οι ασθενείς με πρωτοπαθή σκληρυντική χολαγγειίτιδα, στους οποίους Χολοκυστεκτομή συνιστάται σε πολύποδες χοληδόχου κύστεως ανεξαρτήτως μεγέθους.
(*) Joint guidelines between the European Society of Gastrointestinal and Abdominal Radiology (ESGAR), European Association for Endoscopic Surgery and other Interventional Techniques (EAES), International Society of Digestive Surgery – European Federation (EFISDS) and European Society of Gastrointestinal Endoscopy (ESGE). Eur Radiol. 2017; 27(9): 3856–3866