Ερώτηση:

Είμαι 40 ετών, άνδρας. Έχω κάνει υπέρηχο θυρεοειδούς με εικόνα αρχομένης Χασιμότο και έναν όζο 4 χιλιοστων. Επαναλαμβανόμενοι αιματολογικοί έλεγχοι έχουν εμφανίσει αυξημένα anti-tg και μια μόνο φορά αυξημένη TSH. Αυξημένα στο 14 τα μεγάλα μόνοπυρηνα από τα λευκά αιμοσφαίρια. Τι άλλοι έλεγχοι πρέπει να γίνουν πέρα από την ετήσια παρακολούθηση; Συνιστάτε κάποια παρακέντηση στον όζο;

Ο κύριος Στυλιανός Γρηγοράκης, Ενδοκρινολόγος,  Επιστημονικός Υπεύθυνος Ενδοκρινολογικού Τμήματος στο  Metropolitan General  (μέλος του Hellenic Healthcare Group) απαντά:

Για την περίπτωσή σας χρειάζεται: 

1. Ιστορικό και καλή κλινική εξέταση και 2. Επανάληψη της Γενικής αίματος, ΤΚΕ, CRP σε σχετικά συντομότερο χρονικό διάστημα (10-15 μέρες) για την επιβεβαίωση και διαφορική διάγνωση των μη φυσιολογικών τιμών της αρχικής γενικής αίματος.

Ο όζος του θυρεοειδούς είναι στα αναμενόμενα ευρήματα της θυρεοειδίτιδος Hashimoto –δεν εμπνέει ανησυχία και δεν απαιτείται παρακέντηση. Ετήσιος βιοχημικός (αιματολογικός) έλεγχος του θυρεοειδούς είναι μάλλον αρκετός. Επειδή αναφέρθηκε μια μέτρηση TSH αυξημένη, θα μπορούσε να γίνει επιβεβαίωση της συγκεκριμένης παραμέτρου μετά μερικούς μήνες. Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς δεν είναι αναγκαίο να γίνεται ετησίως.