Ερώτηση: 

Καλησπέρα, θα ήθελα να μου πείτε από τι προέρχεται και πως διορθώνεται το ρέψιμο.

Ο κ. Kωνσταντίνος Δελής, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Διευθυντής Γαστρεντερολόγος, Metropolitan Hospital (μέλος του Hellenic HealthCare Group) απαντά:

Το ρέψιμο ή ερυγή όπως οvoμάζεται στην ιατρική ορολογία, οφείλεται στην αποβολή αέρα από το στομάχι μέσω του oισoφάγoυ και του στόματος. Αυτή η ξαφνική έξοδος αέρα προκαλεί έναν ενοχλητικό θόρυβο. Το ρέψιμο εμφανίζεται συχνά μετά από ένα βαρύ γεύμα ή την κατανάλωση αεριούχων ποτών. Επίσης, ρεψίματα έχουν όσοι τρώνε πολύ γρήγορα ή μιλούν κατά τη διάρκεια του φαγητού, ηλικιωμένοι με οδοντοστοιχίες, άτομα που μασούν συχνά τσίχλα, αλλά και αγχώδη άτομα που καταπίνουν αέρα ασυναίσθητα κατά τη διάρκεια της ομιλίας  τους. Συστήνεται, να τρώμε όχι βιαστικά, μικρά και ελαφρά γεύματα και να αποφεύγουμε αεριούχα υγρά.
Ωστόσο ρέψιμο μπορεί να εμφανίσουν και ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή νοσήματα του στομάχου όπως είναι το έλκος, η πυλωρική στένωση, ασθενείς με διαβήτη ή χολοκυστοπάθειες κ.α. Αν τα ρεψίματα επιμένουν καλό είναι, να επισκεφθείτε τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας συστήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και ενδεχομένως εξετάσεις όπως π.χ. μια γαστροσκόπηση, ή ένα υπερηχογράφημα κοιλίας κ.λπ.