Είναι συχνό φαινόμενο κάποιος που έχει χρόνια ή απέκτησε πρόσφατα ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα Υγείας να μην θυμάται με λεπτομέρεια τις καλύψεις που του προσφέρει. Ωστόσο, γι΄ αυτό υπάρχει ο ασφαλιστής που, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να ανατρέξει ο ασφαλισμένος, προκειμένου να ενημερωθεί με πληρότητα, κάτι που συμβαίνει συνήθως όταν χρειαστεί να κάνει χρήση του συμβολαίου.
Ωστόσο, πράγματι η απομνημόνευση ή και, πιο ουσιαστικά, η κατανόηση των καλύψεων ενός ασφαλιστικού συμβολαίου Υγείας δεν είναι και πολύ εύκολη υπόθεση. Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχουν «ειδικές» διαφορές από ασφαλιστική σε ασφαλιστική και από πρόγραμμα σε πρόγραμμα, κάτι που διαμορφώνει ασφαλιστικά συμβόλαια με διαφορετικές παροχές. Αυτές τις παροχές – καλύψεις που έχει ο καθένας στο συμβόλαιό του μπορεί να τις μάθει και να του εντυπωθούν για όταν του χρειαστούν μόνο με παραδείγματα και πιθανά σενάρια. Αλλιώς, υπάρχει ο κίνδυνος της έκπληξης που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι κατά την επίσκεψή τους σε ιδιωτικά νοσοκομεία, όπου τους ζητούν να πληρώσουν και κάτι από την τσέπη τους και ενημερώνονται ότι πράγματι έτσι πρέπει να γίνει, διότι χρειάστηκε κάποια εξέταση από ειδικότητα ιατρού που δεν περιλαμβάνεται στις παροχές του επείγοντος στα εξωτερικά ιατρεία.
Βασικές γνώσεις για κάθε ασφαλισμένο
Πέρα, όμως, από τα πολλά παραδείγματα που μπορεί να φέρει κάποιος για άγνοια κάποιων ειδικών όρων του συμβολαίου, υπάρχουν και κάποια «στάνταρ», που σαφώς θα πρέπει να γνωρίζει.
Για παράδειγμα, του δίνει νοσοκομειακή κάλυψη κι αυτή παρέχει ελεύθερη επιλογή ιδιωτικού νοσοκομείου ή περιορίζει την κάλυψη σε ορισμένα με τα οποία συνεργάζεται η ασφαλιστική; Έχει εξωνοσοκομειακές καλύψεις για θέματα που δεν απαιτούν νοσηλεία στο νοσοκομείο; Περιλαμβάνει αποζημίωση για ανικανότητα μετά από ασθένεια, ατύχημα ή απώλεια ζωής;
Τι καλύψεις προσφέρει η ασφάλιση υγείας; Έχει «απαλλαγή» κάποιου ποσού, που σημαίνει ότι το πληρώνει ο κάτοχος του προγράμματος όταν νοσηλευθεί; Επίσης, έχει ποσοστό κάλυψης, δηλαδή το ποσό που θα προκύψει από κάποια νοσηλεία και, μετά την «απαλλαγή», το καλύπτει 100% ή όχι η ασφαλιστική εταιρεία; Ακόμη, η αυτόβουλη επίσκεψη του ασφαλισμένου στα επείγοντα ενός ιδιωτικού νοσοκομείου για διερεύνηση κάποιου θέματος που του προκάλεσε ανησυχία πόσο καλύπτεται και με ποιες προϋποθέσεις;
Και, φυσικά, το τελευταίο που πρέπει να γνωρίζει ο κάτοχος ενός προγράμματος Υγείας είναι τι εξαιρείται ως κάλυψη από το συμβόλαιό του. Να γνωρίζει, δηλαδή, σε ποιες περιπτώσεις η ασφαλιστική εταιρεία δεν τον καλύπτει.
Διαβάστε επίσης
Ιδιωτική ασφάλιση: 8 στους 10 Έλληνες βλέπουν ότι «πιάνουν τόπο» τα χρήματά τους
Γιατί οι πολίτες διστάζουν να κάνουν ασφάλιση υγείας – Τι δείχνει έρευνα σε 16.000 εργαζόμενους
Ασφαλιστήρια υγείας: Δεν είναι όλα ίδια – Μάθετε τις διαφορές στις παροχές τους