Ένα μεγάλο ερώτημα που απασχολεί πολλούς που αποφασίζουν να ασφαλιστούν είναι το πόσο τους στοιχίζει αυτή η επιλογή, η οποία, όταν πρόκειται για ένα συμβόλαιο υγείας ή ζωής, τότε αντιστοιχεί σε κάποιο σημαντικό ετήσιο ποσό. Συνδέουν, δηλαδή, την απόφασή τους με το κόστος που έχει στην τσέπη τους. Επίσης, συχνά επιδιώκουν να μειώσουν το ετήσιο κόστος του ασφαλίστρου μειώνοντας τις καλύψεις και τις παροχές, με αποτέλεσμα να  «αποδυναμώνουν» έτσι το συμβόλαιό τους.

Είναι σωστή, όμως, αυτή η προσέγγιση;

Να εκτιμά, δηλαδή, κανείς την αξία ενός ασφαλιστικού συμβολαίου, μιας επιλογής ζωής, με βάση τα χρήματα που αυτό στοιχίζει; Όλα ξεκινούν από τον σωστό προγραμματισμό. Το να σκεφτεί, δηλαδή, ο υποψήφιος τι ποσό μπορεί να δίνει κάθε χρόνο για να καλύπτει την υγεία ή τη ζωή του και φυσικά την κατοικία ή το επάγγελμά του. Επίσης, κομβικό ρόλο παίζει το να έχει λάβει ώριμα την απόφαση να ασφαλιστεί. Γνωρίζοντας, δηλαδή, ότι αυτό που κάνει δεν είναι εφήμερο, ούτε απλώς για να υπάρχει, αλλά είναι μια επένδυση ζωής. Συνεπώς, θα πρέπει να ενταχθεί στα ανελαστικά έξοδά του. Αυτά που θεωρεί ότι χωρίς αμφιβολία ή αναστολές πρέπει να γίνονται, διότι μόνον έτσι έχει διασφαλίσει τον εαυτό του, την οικογένειά του, την επιχείρησή του από τους πιθανούς -απευχόμενους- κινδύνους.

Βασική προϋπόθεση για να ασφαλιστείτε

Βασικό στοιχείο για να ασφαλιστεί κανείς είναι να θεωρεί ότι η ασφάλισή του δεν είναι δαπάνη, αλλά επένδυση σε μια μακρά πορεία ζωής. Όταν κάποιος θεωρεί ότι η ασφάλισή του είναι ένα ακόμη οικονομικό βάρος, τότε πάντα θα είναι πιθανό να την εγκαταλείψει. Ενδέχεται, δηλαδή, να την πληρώσει για ένα ή δύο χρόνια και μετά να την εγκαταλείψει, φαινόμενο που παρατηρείται συχνά.

Πώς μπορεί να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη; Με το να έχει εντάξει κάποιος συνειδητά την ασφάλιση στις ετήσιες υποχρεώσεις του. Αρχικώς, θα πρέπει να εντοπίσει κανείς τις δικές του ανάγκες και να γνωρίζει τι πρέπει να ασφαλίσει με προτεραιότητα: Την υγεία, την περιουσία, το ενυπόθηκο δάνειο, το επάγγελμα και ό,τι άλλο χρειάζεται ασφάλιση. Ακολούθως, να δει τα ετήσια έσοδά του και ποιο ποσό μπορεί να καλύπτει πληρώνοντας τα αναγκαία ασφαλιστικά του συμβόλαια. Είναι απαραίτητο να υπάρχει προγραμματισμός και εκτίμηση των δυνατοτήτων γιατί αλλιώς δε θα επιτευχθεί η συνέπεια που χρειάζεται, ώστε να διατηρηθεί το ασφαλιστικό πρόγραμμα σε βάθος χρόνου.

Στο πλαίσιο αυτό, προτού κάποιος προχωρήσει σε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο, θα πρέπει να σκεφτεί το ετήσιο εισόδημά του και τις προοπτικές -πιθανότητες εξέλιξης- που υπάρχουν σχετικά με αυτό. Δηλαδή:

  • Μπορεί να σταματήσει να υπάρχει;
  • Ποιοι εξυπηρετούνται από αυτό το εισόδημα (παιδιά, σύζυγος δανειακές υποχρεώσεις) ;
  • Τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση ασθένειας και τι δυνατότητες οικονομικές υπάρχουν για να αντιμετωπιστεί;

Τα στοιχεία αυτά, σε συνεννόηση με ένα ασφαλιστή, μπορούν να δώσουν την βάση πάνω στην οποία θα κινηθεί με προτεραιότητες ο κάθε πολίτης που θέλει να ασφαλιστεί και να συνδέσει την ζωή του με την ιδιωτική ασφάλιση. Έτσι, η ασφάλιση θα αποτελέσει επένδυση και όχι οικονομικό βάρος. Εάν, λοιπόν, δεν προσεγγιστεί με τον παραπάνω ορθολογικό τρόπο και συνιστά «απειλή» λόγω κόστους για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, τότε ο κίνδυνος να εγκαταλειφθεί στην πρώτη οικονομική δυσχέρεια είναι υπαρκτός.

Διαβάστε επίσης

Ιδιωτική ασφάλιση υγείας: Το «κάτι παραπάνω» που μειώνει την ταλαιπωρία των ασθενών

Όταν η ασφαλιστική αρνείται να καλύψει, τη λύση δίνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή

Όταν η καταστροφή μας «χτυπά την πόρτα» – Η σημασία της ασφάλισης περιουσίας