Ο ρόλος, η χρήση και η σημασία των προγραμμάτων που προωθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν αφορούν το παρόν, αλλά κυρίως το μέλλον. Αν εξαιρέσει κανείς τα συμβόλαια Υγείας, που προορίζονται για την κάθε στιγμή που μπορεί να προκύψει πρόβλημα στον ασφαλισμένο και να αξιοποιήσει το πρόγραμμα, όλα τα άλλα, όπως της σύνταξης, της αποταμίευσης, των σπουδών για τα παιδιά, είναι επιλογές που αναφέρονται στο μέλλον του κατόχου τους.

Γι΄αυτό υπάρχει η ιδιωτική ασφάλιση: Για να στηρίζει μελλοντικά θέματα, που ενδέχεται να απασχολήσουν κάθε πολίτη. Συνεπώς, η σχέση του κάθε πολίτη με την ασφάλιση είναι μια σχέση που αποδίδει στο μέλλον, που στηρίζει τις δύσκολες στιγμές που μπορεί να ανακύψουν και είναι μια σχέση μελλοντικής απόδοσης. Προορίζονται για το απρόβλεπτο γεγονός και αποτελούν ένα «δίχτυ προστασίας» για το παρόν, διασφαλίζοντας το μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης απευθύνεται σε αυτούς που θέλουν να μεριμνήσουν για το μέλλον τους, να προβλέψουν πράγματα και καταστάσεις και να φροντίσουν για το καλύτερο.

Έτσι και η ασφάλιση χρειάζεται προγραμματισμό. Δηλαδή, σε νεαρή ηλικία να αποκτηθεί ένα πρόγραμμα Υγείας, το οποίο στοιχίζει φθηνότερα και συνήθως δεν έχει εξαιρέσεις και αναμονές, καθώς στα νεαρά χρόνια δεν καταγράφονται προβλήματα υγείας. Παρομοίως, σε νεαρή ηλικία να ξεκινήσει ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που θα στηρίξει στο μέλλον, καθώς είναι γνωστό ότι οι συντάξεις τείνουν να μειωθούν.

Παράλληλα, θα γίνει η ασφάλιση μιας κατοικίας, ενώ, εάν δημιουργηθεί οικογένεια, μπορεί να ξεκινήσει για τα παιδιά ένα πρόγραμμα σπουδών. Όλη η φιλοσοφία της ιδιωτικής ασφάλισης είναι να υπάρχει για να καλύπτει ανάγκες, να προστατεύει και να στηρίζει οτιδήποτε απρόοπτο που θα βάλει το άτομο σε δοκιμασία. Απευθύνεται στην μεγάλη μάζα του πληθυσμού κάθε κοινωνίας, εκεί όπου δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να υποστηριχθεί κάποια ακριβή θεραπεία, να διασφαλιστεί μια καλή συνταξιοδοτική περίοδος, ή να διασφαλιστούν οι σπουδές των παιδιών.

Η ιδιωτική ασφάλιση δεν απευθύνεται σε όσους έχουν, αλλά σε όσους δεν έχουν οικονομική ευρωστία και οι οποίοι, μπροστά σε κάποια δυσκολία, αδυνατούν να αντεπεξέλθουν. Γι’ αυτό και χρειάζεται προγραμματισμός για όλα αυτά. Δεν είναι θέμα κόστους το να αποκτηθούν ασφαλιστικά προγράμματα. Είναι θέμα επιλογής και προτεραιοτήτων. Εδώ έχει αξία και ο προγραμματισμός για το μέλλον. Η εφήμερη διαβίωση ενέχει κινδύνους που, όποιος προγραμματίζει, μεριμνά να τους αντιμετωπίσει όταν ανακύψουν. Κι όταν ξεκινά μια ζωή, δεν έχει όριο τα 10 ή τα 20 χρόνια, αλλά δεκαετίες, με προοπτικές, σχέδια, όνειρα και προσδοκίες.

Η λογική του να ζούμε σήμερα και να μη σκεπτόμαστε το μέλλον είναι κάτι που δεν σχετίζεται με την ύπαρξη της ασφάλισης και αυτού που ονομάζεται «ασφαλιστική συνείδηση». Εξάλλου, είναι γνωστό ότι το μέλλον χρειάζεται προετοιμασία και προγραμματισμό για να έλθει όπως το θέλουμε. Η ιδιωτική ασφάλιση είναι ο τομέας που διασφαλίζει το μέλλον και ό,τι αυτό φέρει.

Διαβάστε επίσης

Ιδιωτική ασφάλιση υγείας: Το «κάτι παραπάνω» που μειώνει την ταλαιπωρία των ασθενών

Ποιες ασφαλίσεις είναι υποχρεωτικές στη χώρα μας – Τι άλλαξε

Τι μπορεί να πάει λάθος στην προσπάθειά σας να αποκτήσετε ένα συμβόλαιο Υγείας – Ενημερωθείτε