«Το οινόπνευμα σε μακροχρόνια χρήση αποτελεί τον πιο παραμελημένο παράγοντα κινδύνου για την πρόκληση καρκίνου» τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου ο κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας συμπληρώνοντας ότι «ίσως πρέπει να μπούμε σε μια νέα εποχή ποτοαπαγόρευσης» με γνώμονα την προστασία της υγείας μας .
Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορες μορφές καρκίνου όπως του στοματοφάρυγγα,του οισοφάγου, του ήπατος, του μαστού και του παγκρέατος.

Μαζί με το αλκοόλ, τα καυσαέρια των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων και οι ρύποι από τα τζάκια αποτελούν δυο ακόμη σημαντικούς παράγοντες κινδύνου σύμφωνα με τον κορυφαίο ειδικό.
Τα σύγχρονα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα (που για τα καυσαέρια καλύπτουν τις προδιαγραφές Euro-6 ) είναι δύο φορές πιο ρυπογόνα από τα πετρελαιοκίνητα φορτηγά και τα μεγάλα λεωφορεία. Αποδίδουν περίπου 500 mg NOx στην ατμόσφαιρα, όταν οι αντίστοιχες τιμές των μεγάλων φορτηγών είναι 210mg. Σε ακόμα πιο έντονες συνθήκες οδήγησης οι τιμές είναι ακόμα υψηλότερες.

Όσο για τα τζάκια ο κ. Φιλόπουλος τονίζει την ανάγκη να μην ανάβουν τζάκια στον αστικό ιστό δεδομένου ότι ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ότι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα.