Όλοι μας πρέπει να κάνουμε χαρτογράφηση των σπίλων που έχουμε στο σώμα και το πρόσωπό μας κάθε χρόνο.

Η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμη μεγαλύτερη και επιτακτική για όσους έχουν πολλές ελιές στο σώμα και το πρόσωπο και φυσικά για όσους έχουν ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό που επιβάλλει δερματοσκόπηση. Εάν κάποιος έχει πάνω από πενήντα ελιές θα πρέπει να υποβάλλεται οπωσδήποτε σε χαρτογράφηση κάθε χρόνο, ανεξαρτήτως του είδους των ελιών που έχει (ακόμη δηλαδή και αν δεν εμπνέουν καμία ανησυχία).

Η χαρτογράφηση είναι απαραίτητη στις περιπτώσεις ανθρώπων με δυσπλαστικούς σπίλους καθώς και σε περιπτώσεις όπου υπάρχει έστω και ένας γιγαντιαίος μελανοκυτταρικός σπίλος (πρέπει να γίνει χαρτογράφηση και του σώματός του και του σπίλου).

Στην περίπτωση ωστόσο που κάποιος δεν έχει σπίλους στο σώμα του, ενδεχομένως να καλύπτεται με μια ετήσια εξέταση από τον δερματολόγο του κάθε Δεκέμβριο. Ο δερματολόγος ωστόσο είναι αυτός που θα κρίνει αν πρέπει να εξεταστούν περαιτέρω με το δερματοσκόπιο ορισμένες ελιές που του εμπνέουν ανησυχία.

Η χαρτογράφηση συνίσταται στον έλεγχο των σπίλων με δερματοσκόπιο από τον εκπαιδευμένο δερματολόγο. Υπάρχουν δύο είδη δερματοσκόπιων – της χειρός που χρησιμοποιεί ο εκπαιδευμένος δερματολόγος καθώς και ένα που επιτρέπει στον ασθενή να βγάζει μόνος του φωτογραφίες των σπίλων. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο η εξέταση της χαρτογράφησης πρέπει να γίνεται από τον δερματολόγο, ειδικά εκπαιδευμένο στη δερματοσκόπηση, ώστε να εντοπίσει τυχόν βλάβες του δέρματος.

Προσοχή! Εάν δείτε οποιαδήποτε βλάβη στο δέρμα σας που είναι σκούρα, ανώμαλη και εξελίσσεται σε μικρό χρονικό διάστημα λίγων μηνών πρέπει να απευθυνθείτε αμέσως στον δερματολόγο σας.

Πότε πάμε στον Δερματολόγο

Ακόμη σημειώστε ότι στον δερματολόγο πρέπει να πηγαίνουμε τον Δεκέμβριο επειδή το οζώδες μελάνωμα μπορεί να εξελιχθεί σε λίγους μήνες. Αυτό σημαίνει ότι αν εντοπιστεί στο δέρμα τον Σεπτέμβριο και η επίσκεψη στον δερματολόγο πραγματοποιηθεί τον Μάιο, είναι αργά επειδή έχει ήδη δώσει μεταστάσεις. Ο έλεγχος στον δερματολόγο πρέπει να γίνει τον Δεκέμβριο ούτως ώστε να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα επικίνδυνες δερματικές βλάβες.