Από 12 έως 18 μήνες εκτιμούν οι επιστήμονες ότι θα έχουν έτοιμο ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, αν και οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δουλεύουν εντατικά για να το παρασκευάσουν το συντομότερο.

Το εμβόλιο από την Οξφόρδη, αποκαλούμενο «ChAdOx1», θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζική παρασκευή μετά από τις εργαστηριακές και κλινικές δοκιμές.

Η ερευνητική ομάδα στην Οξφόρδη υπό την καθηγήτρια Σάρα Γκίλμπερτ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει κλινικές δοκιμές του εμβολίου, εφόσον βέβαια έχουν προηγηθεί δοκιμές σε ζώα.

Αν οι δοκιμές αυτές έχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα, η ερευνητική ομάδα θα προχωρήσει σε διευρυμένες κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθεί πλέον η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ως προς την προστασία από τον Covid- 19.

Τo πρόγραμμα για τις κλινικές δοκιμές έχει ως εξής:

Φάση Ι – Εμβολιασμός 510 εθελοντών ηλικίας 18-55 ετών, οι μισοί με το νέο εμβόλιο COVID-19 και οι άλλοι μισοί με εμβόλιο ελέγχου.

Φάση ΙΙ – Διεύρυνση της μέγιστης ηλικίας των συμμετεχόντων, από 55 έως 70 ετών και στη συνέχεια άνω των 70 ετών.

Φάση ΙΙΙ – Εμβολιασμός 5 χιλιάδων εθελοντών, ηλικίας άνω των 18 ετών, οι μισοί με το εμβόλιο για τον COVID-19.

Για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου θα χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένοι δείκτες αποτελεσματικότητας και οι εθελοντές από τη φάση Ι και την ΙΙ θα συμπεριληφθούν στην παρακολούθηση.

Το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι ότι, μέχρι το φθινόπωρο του 2020 θα μπορούσαμε να έχουμε στοιχεία αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου από τις κλινικές δοκιμές της φάσης ΙΙΙ.

Τότε θα μπορούμε να αξιολογήσουμε εάν το εμβόλιο προστατεύει από τον ιό, παράλληλα με την ικανότητα παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων του εμβολίου, αλλά αυτό το χρονικό πλαίσιο είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο και υπόκειται σε αλλαγές.

Η ικανότητα να προσδιορίσουμε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα επηρεαστεί από την ποσότητα μετάδοσης του ιού στον τοπικό πληθυσμό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Επιπλέον, οι επιστήμονες της Οξφόρδης θα αρχίζουν να εξετάζουν την έναρξη δοκιμών σε συνεργασία με άλλες χώρες προκειμένου να προσδιορίσουν σε μεγαλύτερο βαθμό την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.