Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανακουφιστική Φροντίδα που υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας παρουσίασε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με ορίζοντα έως το 2030 και με σκοπό να παρέχονται ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε ανθρώπους που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ζωής τους.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, η Ελλάδα για πάρα πολλά χρόνια είχε μείνει πολύ πίσω σε ό,τι αφορά στην ανακουφιστική φροντίδα, αφού οι δυνατότητες του ΕΣΥ στον τομέα αυτό είναι πολύ περιορισμένες. «Είναι ζήτημα ανθρωπιάς, ανθρώπινης αξιοπρέπειας και υποχρέωση της Πολιτείας να φροντίζει τους ανθρώπους αυτούς», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι έως σήμερα οι άνθρωποι που χρήζουν ανακουφιστικής φροντίδας μένουν στα νοσοκομεία, ενώ τα νοσοκομεία δεν έχουν την υποδομή για ανακουφιστική φροντίδα ούτε το ρόλο αυτό.
Μάλιστα, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι αναμένεται ανακοίνωση για την πρώτη μεγάλη μονάδα στην Αττική που πρόκειται να δημιουργηθεί εντός των επόμενων μηνών.
Το σχέδιο δράσης στοχεύει στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος υποστήριξης των ανθρώπων και των οικογενειών τους, από τη στιγμή της διάγνωσης μίας σοβαρής και απειλητικής για τη ζωή νόσου, μέχρι το θάνατο και το πένθος.
Ειδικότερα, αποτελεί τον οδικό χάρτη για την αναγνώριση κρίσιμων στόχων και την ιεράρχηση προτεραιοτήτων για τη βελτίωση της φροντίδας με την ενσωμάτωση της ανακουφιστικής φροντίδας σε όλα τα επίπεδα υγειονομικής περίθαλψης, την εκπαίδευση των επαγγελματιών, την ευαισθητοποίηση και ενδυνάμωση της κοινωνίας, τη διαμόρφωση των πολιτικών και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος της Ανακουφιστικής Φροντίδας, στο πλαίσιο της επίτευξης καθολικής κάλυψης της υγείας.
Ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανακουφιστική Φροντίδα 2025-2030 που εκπονήθηκε από την Εθνική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας, η οποία συστάθηκε με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) και διαρθρώνεται γύρω από οκτώ άξονες και 27 δράσεις που περιλαμβάνουν περιγραφή, στόχους, ενέργειες, εμπλεκόμενους φορείς, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και προϋπολογισμό.
Οι οκτώ στρατηγικοί άξονες περιλαμβάνουν:
- Εκπαίδευση και Έρευνα στην Ανακουφιστική Φροντίδα
- Ευαισθητοποίηση και Ενδυνάμωση Ατόμων και Κοινοτήτων
- Ανάπτυξη και Διαχείριση Πόρων
- Ανάπτυξη και Οργάνωση Υπηρεσιών Ανακουφιστικής Φροντίδας
- Προσδιορισμός Δεδομένων, Ειδικών και Ευάλωτων Ομάδων του Πληθυσμού
- Πολιτικές και Θεσμικό Πλαίσιο για την Ανακουφιστική Φροντίδα
- Ψηφιοποίηση, Καινοτομία, Πρότυπα Λειτουργίας, Εργαλεία και Πρωτόκολλα
- Διασφάλιση Βιωσιμότητας και Έλεγχος της Ανάπτυξης της Ανακουφιστικής Φροντίδας
Η Εθνική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας έχει ολοκληρώσει και εισηγηθεί την έκδοση δευτερογενούς νομοθεσίας και αναμένεται να εκδοθούν οι προϋποθέσεις και διαδικασίες εισαγωγής των ασθενών στις Δομές Ανακουφιστικής Φροντίδας Ασθενών (Δ.Α.Φ.Α.), τα κριτήρια εισαγωγής και το πλαίσιο επιμόρφωσης των επαγγελματιών υγείας και άλλων μελών της διεπιστημονικής ομάδας, ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος και τα επιμέρους στάδια, η πιστοποίηση της επιμόρφωσης, η συμμετοχή ασθενών και φροντιστών στο κλινικό έργο της άσκησης σε εξειδικευμένες υπηρεσίες Ανακουφιστικής Φροντίδας.
Επιπλέον, έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για τη Πρότυπη Λειτουργία Δομών Ανακουφιστικής Φροντίδας και το Μητρώο Ασθενών Ανακουφιστικής Φροντίδας.
Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή επεξεργάζεται σχέδιο υπουργικής απόφασης για ιατρική εξειδίκευση στην Ανακουφιστική Ιατρική, έχει προτείνει τη σύσταση Αυτοτελούς Τμήματος Ανακουφιστικής Φροντίδας στο Υπουργείο Υγείας και σε συνεργασία με το ΚΕΤΕΚΝΥ επεξεργάζεται τον καθορισμό του τρόπου αποζημίωσης των υπηρεσιών που παρέχουν οι Δ.Α.Φ.Α., καθώς και του τρόπου κοστολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του Προεδρικού Διατάγματος για τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των Δομών Ανακουφιστικής Φροντίδας (Δ.Α.Φ.Α.), όπως ορίζεται στον Ν. 5007/2022.
Οι Δ.Α.Φ.Α. υποχρεούνται μεταξύ άλλων να διασφαλίζουν:
- ολιστική φροντίδα, χωρίς προϋπόθεση συγκεκριμένου τύπου νόσου,
- ανακούφιση από πόνο και άλλα συμπτώματα σωματικής, ψυχολογικής, κοινωνικής και πνευματικής φύσης,
- υποστήριξη ασθενών και οικογενειών σε όλη τη διάρκεια της νόσου και κατά το πένθος,
- εφαρμογή αρχών ανακουφιστικής φροντίδας ακόμη και όταν οι θεραπείες στοχεύουν στην ίαση,
- συνεργασία με άλλες υπηρεσίες, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών,
- εκπαίδευση και υποστήριξη των φροντιστών,
- κατανόηση και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που λαμβάνουν ανακουφιστική φροντίδα.
Διαβάστε επίσης
Το δικαίωμα στην «τελική έξοδο» – Γιατί 6 στους 10 Έλληνες λένε «ναι» στην ευθανασία
Η ανακούφιση των ατόμων με σοβαρές ασθένειες και των φροντιστών τους στο επίκεντρο