Επίλυση μικρών, πλην όμως ουσιαστικών, προβλημάτων στη διάθεση των ακριβών φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία ζητούν από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) οι φαρμακοποιοί.

Η νέα δυνατότητα διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), που μέχρι πρότινος διατίθεντο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, και από τα ιδιωτικά φαρμακεία μετρά ένα μήνα υλοποίησης. Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς το όλο εγχείρημα είναι στην αρχή του και συνεχίζεται με αργά και σταθερά βήματα. Μέχρι στιγμής από τα ιδιωτικά φαρμακεία μπορούν να εξυπηρετηθούν 24.000 συνταγές και σταδιακά να φτάσουν έως τις 65.000 το μήνα.

Παρά την πρόθεση τόσο από την πλευρά Υπουργείου Υγείας και ΕΟΠΥΥ όσο και από τους φαρμακοποιούς για μείωση της ταλαιπωρίας των χρόνιων ασθενών, προκύπτουν τεχνικά ζητήματα για διόρθωση με σκοπό την ακόμη καλύτερη λειτουργία της πρωτοβουλίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι φαρμακοποιοί ζητούν να μπορούν οι ίδιοι να κάνουν εξ ονόματος των ασφαλισμένων το αίτημα παραλαβής των ΦΥΚ από ιδιωτικό φαρμακείο.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) απέστειλε στους Συλλόγους μέλη του τι ζητά από τον ΕΟΠΥΥ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και την πιο αποτελεσματική δουλειά από την πλευρά των φαρμακοποιών.

Συγκεκριμένα, ο ΠΦΣ ζητά:

• Διορθώσεις στην εκτύπωση των στοιχείων προελέγχου συνταγής από τον ΕΟΠΥΥ στο κάτω μέρος, στο σημείο το οποίο σφραγίζει και υπογράφει ο εκτελών τη συνταγή φαρμακοποιός του ιδιωτικού φαρμακείου.
• Ενημέρωση του ασφαλισμένου με sms για το συγκεκριμένο φαρμακείο το οποίο εκτέλεσε τη συνταγή ΦΥΚ.
• Επικαιροποίηση και αποσαφήνιση της λίστας των ΦΥΚ τα οποία χορηγούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία πάνω στην πλατφόρμα των ΦΥΚ, ώστε να είναι διαθέσιμα και ορατά για ασφαλισμένους και φαρμακοποιούς.
• Ανάγκη για αυτοματοποιημένη ειδοποίηση προς τον φαρμακοποιό για την έγκριση του αιτήματος του ασφαλισμένου με email και με δημιουργία αντίστοιχου πεδίου ενημέρωσης του φαρμακοποιού στην οθόνη της πλατφόρμας.
• Προσθήκη στοιχείων επικοινωνίας και συγκεκριμένα του κινητού τηλεφώνου για άμεση ενημέρωση του φαρμακοποιού και με sms.
• Οριστική επίλυση της λανθασμένης σήμανσης συνταγών (1 & 5) επί των συνταγών οι οποίες εκτελούνται μέσω της πλατφόρμας των ΦΥΚ ώστε να έχουν ενιαία σήμανση.
• Έγκαιρη έκδοση της ΚΥΑ εκκαθάρισης ώστε να υλοποιηθεί η προσαρμογή μηχανογραφικών συστημάτων και προγραμμάτων φαρμακείου για την έκδοση των παραστατικών.
• Σαφής και αυτοματοποιημένη διαδικασία για την άμεση ενημέρωση της πλατφόρμας των ΦΥΚ για τις μεταβολές των συμβάσεων φαρμακείων, μέσω διαλειτουργικότητας.
• Διορθώσεις στην εκτύπωση στα σακουλάκια παράδοσης του ΕΟΠΥΥ , όπου εμφανίζεται ακόμη η σήμανση «κατ’ οίκον».
• Δυνατότητα επιλογής συγκεκριμένου σκευάσματος μεταξύ των βιοϊσοδυνάμων από τον ασφαλισμένο ώστε να υπάρχει συνέχεια στην προμήθεια του εμπορικού σκεύασμα το οποίο λαμβάνει σταθερά. Διερεύνηση δυνατότητας υποβολής αιτήματος από τον φαρμακοποιό μετά από ταυτοποίηση του ασφαλισμένου μέσα από την πλατφόρμα των ΦΥΚ εκτός της διαδικασίας δημιουργίας αιτήματος από τον ίδιο τον ασφαλισμένο μέσω της εφαρμογής.
• Ενημέρωση ιατρού μέσω ΣΗΣ (Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης) για τη δυνατότητα διάθεσης του φαρμάκου ΦΥΚ το οποίο συνταγογραφεί και από το ιδιωτικό φαρμακείο ώστε να ενημερώνει με τη σειρά του τον ασφαλισμένο.

Διαβάστε επίσης

Ποια ακριβά φάρμακα θα παίρνουν δωρεάν από τα φαρμακεία της γειτονιάς οι ασθενείς

Ακριβά φάρμακα: Κατ’ οίκον διανομή και ιδιωτικά φαρμακεία δίνουν «ανάσα» σε χιλιάδες ασθενείς

Βακτήριο του στόματος συνδέεται άμεσα με τη βαρύτητα της πολλαπλής σκλήρυνσης