Οι μολύνσεις των αυτιών είναι αρκετά συχνό φαινόμενο στους σκύλους. Υπάρχουν σκυλιά που εμφανίζουν συχνότερα ωτίτιδα απ’ ό,τι κάποια άλλα και η «παρουσία» της δεν περνά απαρατήρητη από τους ιδιοκτήτες/κηδεμόνες, καθώς η συμπεριφορά του μικρού τους φίλου αλλάζει.

Υπάρχουν τρεις φυσικοί τρόποι που μπορούν να ανακουφίσουν το ζωάκι από την ταλαιπωρία.

Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου, σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, μας συστήνει τα φυσικά προϊόντα. Πρώτα, όμως, μας εξηγεί ποια είναι τα συμπτώματα της ωτίτιδας, και πώς προκαλείται.

«Υπάρχουν σκύλοι που έχουν την τάση να εμφανίζουν, συχνότερα, μολύνσεις στα αυτιά (ωτίτιδες), χρόνιες περιπτώσεις, από κάποιους άλλους που τις παρουσιάζουν σπάνια.

Τα συμπτώματα που εμφανίζουν αρκετοί σκύλοι, είναι τα εξής:

  • ξύσιμο του αυτιού
  • χαρακτηριστικό κούνημα του κεφαλιού αριστερά – δεξιά, ή από την πλευρά του μολυσμένου αυτιού
  • ζεστά και κόκκινα αυτιά
  • έντονη οσμή στο αυτί με απόκριση καφέ ή κόκκινου υγρού (κερί)
  • πληγή στο αυτί από το ξύσιμο
  • πίεση του κεφαλιού από την πλευρά του αυτιού που πάσχει, σε επιφάνειες και έπιπλα

Όλα τα παραπάνω δεν είναι καθόλου ευχάριστα για τον σκύλο μας. Αν η ωτίτιδα επιμείνει και δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να εισχωρήσει από το εξωτερικό μέρος του αυτιού στο εσωτερικό, και να προκαλέσει φλεγμονή.

Πώς προκαλείται η ωτίτιδα

Οι αιτίες μιας ωτίτιδας είναι ποικίλες: μπορεί να οφείλεται σε βακτήρια, μύκητες, αδύναμο ανοσοποιητικό, ή σε λήψη αντιβιοτικών και φαρμάκων. Επίσης, η ωτίτιδα οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές, σε αλλεργίες, στρες αλλά και στη διατροφή. Ειδικά η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο, γιατί προστατεύει τον οργανισμό από μολύνσεις και, παράλληλα, βοηθά στην αντιμετώπισή τους.

Το δέρμα, μαζί με το αυτί, είναι βασικό απεκκριτικό όργανο. Οποιαδήποτε τοξίνη εισέρχεται στον οργανισμό του σκύλου μας, είτε από το περιβάλλον, είτε από την τροφή του, την αποβάλλει με τα κόπρανα, την ούρηση, αλλά και από το δέρμα και τα αυτιά του.

Οι τροφές που έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία, τρέφουν τους μύκητες και προσθέτουν τοξίνες στον οργανισμό. Κι αυτό γιατί έχουν, συνήθως, πολύ υψηλά επίπεδα απλών υδατανθράκων, αλλά και πρόσθετα, καθώς και συντηρητικά.

Όλα αυτά, με τη σειρά τους, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στο στομάχι. Στη συνέχεια παρατηρούνται συμπτώματα τροφικών αλλεργιών και δυσανεξίας, με εκκρίσεις και φλεγμονή στο δέρμα και στα αυτιά.

Όσο πιο φυσική και λιγότερο επεξεργασμένη είναι η τροφή, τόσο τα όργανα που αποβάλλουν τις τοξίνες δεν «μπλοκάρουν», κατά μια έννοια. Σκεφτείτε το εξής: αν δεν κάνατε συντήρηση στον καυστήρα της πολυκατοικίας σας, κι αν δεν αλλάζατε το φίλτρο, τότε όλο το στάσιμο πετρέλαιο θα περνούσε στις σωληνώσεις του σπιτιού σας. Κάπως έτσι συμβαίνει και με τον οργανισμό του σκύλου μας, αλλά και τον δικό μας. Θα πρέπει, ό,τι περνάει από τον οργανισμό μας και αποβάλλεται, να είναι, όσο γίνεται, λιγότερο τοξικό και περισσότερο υγιεινό.

Μια διατροφή πλούσια σε: α) αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως το ρόδι, τα blueberries, το μπρόκολο, τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, β) φυσικά αντιβιοτικά, όπως το σκόρδο και γ) συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, όπως το πρωτόγαλα, είναι σημαντικά για έναν υγιή οργανισμό.

Ας δούμε, λοιπόν, ποιες φυσικές επιλογές έχουμε για να βοηθήσουμε τον σκύλο μας, που ταλαιπωρείται με τα αυτιά του.

  • Βιολογικό μηλόξυδο ψυχρής έκθλιψης: το αιθανικό οξύ, που περιέχει το μηλόξυδο, βοηθάει στην απομάκρυνση της βρωμιάς από τα αυτιά του σκύλου μας και, παράλληλα, μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια και τους μύκητες.

Πώς θα το φτιάξετε: σε ένα βαζάκι θα βάλετε ίση ποσότητα μηλόξυδου με νερό. Στη συνέχεια με μια σύριγγα (χωρίς την βελόνα!), μπορείτε να ρίξετε λίγο στο αυτί του σκύλου σας. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε βαμβάκι. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ μπατονέτες ή ξυλάκια για τον καθαρισμό των αυτιών.

Αν έχει πληγή στο αυτί ή είναι πολύ κόκκινο, τότε αποφεύγουμε το μηλόξυδο γιατί θα είναι αρκετά επώδυνο για τον σκύλο μας.

Αφού τρίψουμε το αυτί και κάνουμε μια εσωτερική πλύση, τότε για να αφαιρέσουμε την υγρασία, χρησιμοποιούμε βαμβάκι.

  • Βιολογικό λάδι ρίγανης: Αποτελεί ένα φυσικό αντιβιοτικό. Θέλει, όμως, προσοχή. Αν βάλουμε καθαρό λάδι ρίγανης στο αυτί του σκύλου μας, θα προκαλέσει ερεθισμό.

Ο ολιστικός κτηνίατρος Dr Michael Dym προτείνει μία σταγόνα έλαιο ρίγανης σε 14 ml καθαρό χυμό αλόης. Στη συνέχεια βάζετε το μείγμα στο αυτί του σκύλου σας και κάνετε μαλάξεις μέχρι να πάει παντού μέσα. Με ένα βαμβάκι καθαρίζετε το αυτί.

  • Βιολογική καλέντουλα: Η καλέντουλα έχει σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες και αποτελεί ένα από τα καλύτερα βότανα για την αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων και μολύνσεων του εξωτερικού ακουστικού πόρου (εξωτερική ωτίτιδα).

Έχει αντιμυκητιακές ιδιότητες και ανακουφίζει από τον πόνο. Μπορείτε να βρείτε έτοιμο βιολογικό βάμα καλέντουλας, να το ζεστάνετε λίγο και να το αφήσετε να στάξει απευθείας στο αυτί του σκύλου. Ή να χρησιμοποιήσετε βαμβάκι.

Να ξέρετε ότι οι χρόνιες παθήσεις χρειάζονται υπομονή στην αντιμετώπισή τους και, ενδεχομένως, χρόνο για να εντοπιστεί η βασική αιτία των συχνών περιστατικών.

Γενικά, όσο πιο καλή και φυσική είναι η ποιότητα ζωής του σκύλου μας, τόσο πιο απαλλαγμένος θα είναι από προβλήματα υγείας. Και θα ζει σύμφωνα με την πραγματική του φύση».

Πηγές

  • https://www.dogsnaturallymagazine.com/5-home-remedies-for-dog-ear-infections/
  • https://www.dogsnaturallymagazine.com/ear-infections-dogs/