Ένα σοβαρό περιστατικό τροφικής δηλητηρίασης από το παράσιτο «ανισάκις» εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ένας 22χρονος ένιωσε έντονη αδιαθεσία αμέσως μετά την κατανάλωση σούσι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Ο 22χρονος, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος στους γιατρούς, κατανάλωνε συχνά σούσι. Λίγο μετά το γεύμα του, εμφάνισε οξεία συμπτώματα, με έντονη αδιαθεσία που τον οδήγησε εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Οι γιατροί προχώρησαν άμεσα σε εξετάσεις, ενώ η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για πιθανή νεοπλασία, με αποτέλεσμα ο νεαρός να οδηγηθεί στο χειρουργείο για περαιτέρω διερεύνηση. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ο 22χρονος είχε μολυνθεί από το εντερικό παράσιτο «ανισάκις».

Σημειώνεται ότι πρόκειται για το πρώτο επίσημα καταγεγραμμένο περιστατικό ανισακίασης στη χώρα, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία της σωστής επεξεργασίας και προετοιμασίας των ωμών ψαριών που καταναλώνονται σε πιάτα όπως το σούσι.

Τι είναι η ανισακίαση

Σύμφωνα με το CDC, η ανισακίαση, γνωστή και ως «ασθένεια του σκουληκιού της ρέγγας», είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από νηματώδη παράσιτα, τα οποία προσκολλώνται στα τοιχώματα του οισοφάγου, του στομάχου ή του εντέρου. Η νόσος εμφανίζεται πιο συχνά σε περιοχές με υψηλή κατανάλωση ωμού ψαριού, όπως η Ιαπωνία, αλλά τα κρούσματα αυξάνονται και σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Νότια Αμερική και άλλες χώρες λόγω της διάδοσης της ωμοφαγίας.

Τα άτομα με ανισακίαση μπορεί να εκδηλώσουν:

  • Κοιλιακό άλγος
  • Ναυτία
  • Εμετό
  • Κοιλιακή διάταση
  • Διάρροια
  • Αίμα ή βλέννα στα κόπρανα
  • Ήπιο πυρετό

Σε ορισμένες περιπτώσεις, εμφανίζονται επίσης αλλεργικές αντιδράσεις, όπως:

  • Εξανθήματα
  • Κνησμός
  • Αναφυλαξία (σπάνια)

Μερικοί άνθρωποι νιώθουν μυρμήγκιασμα στο στόμα ή στο λαιμό κατά τη διάρκεια ή μετά την κατανάλωση μολυσμένου ωμού ψαριού – αίσθηση που προκαλείται από την κίνηση του παρασίτου.

Πώς μεταδίδεται;

Ο κύκλος ζωής του παρασίτου ξεκινά όταν μολυσμένα θαλάσσια θηλαστικά αποβάλλουν αυγά στη θάλασσα. Αυτά εξελίσσονται σε προνύμφες, τις οποίες καταναλώνουν καρκινοειδή. Στη συνέχεια, ψάρια και καλαμάρια τρώνε τα καρκινοειδή και μολύνονται.

Ο άνθρωπος εκτίθεται στο παράσιτο όταν καταναλώνει ωμό ή μη καλά μαγειρεμένο μολυσμένο ψάρι ή καλαμάρι. Οι προνύμφες μπορούν να διεισδύσουν στο γαστρεντερικό σωλήνα και να προκαλέσουν φλεγμονή. Η ανισακίαση δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Πρόληψη

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης είναι η αποφυγή κατανάλωσης ωμού ή ατελώς μαγειρεμένου ψαριού και καλαμαριού. Το σωστό μαγείρεμα ή η κατάλληλη κατάψυξη εξουδετερώνει τις προνύμφες.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται συνήθως με:

  • Ενδοσκόπηση
  • Ακτινογραφία
  • Χειρουργική επέμβαση (σε σοβαρές περιπτώσεις)

Η πρόσφατη κατανάλωση ωμού ψαριού βοηθά τον γιατρό να εκτιμήσει την πιθανότητα λοίμωξης.

Θεραπεία και ανάρρωση

Κατά την ενδοσκόπηση ή σε πιο δύσκολες περιπτώσεις μέσω χειρουργικής επέμβασης, ο γιατρός μπορεί να αφαιρέσει το παράσιτο, οδηγώντας συνήθως σε ταχεία ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Διαβάστε επίσης

Νοθευμένο αλκοόλ: Ο Έλληνας χημικός που έχει εφεύρει τεστ ανίχνευσης για τα ποτά-μπόμπες μιλά στο ygeiamou

Τροφική δηλητηρίαση: Να τι δεν βάζει ποτέ στο πιάτο της μία μικροβιολόγος

47χρονος πέθανε από αλλεργία στο κρέας – Την πυροδότησε τσίμπημα από τσιμπούρια