Μαμά, για μια ακόμη φορά, έγινε προχθές η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα που είχε αποκτήσει παιδί μετά από μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού. Η κυρία Ειρήνη Κόκα καταχωρείται ως μία από τις ελάχιστες γυναίκες παγκοσμίως η οποία έμεινε έγκυος, ολοκλήρωσε την κύηση και γέννησε ένα υγιές μωρό, μετά από μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού, μία τεχνική που εφαρμόζεται για την αποκατάσταση της γονιμότητας μετά από σοβαρές θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία.
Η 40χρονη γυναίκα, μητέρα ήδη του 1,5 έτους Κωνσταντίνου, βιώνει και πάλι το θαύμα της μητρότητας, κρατώντας από το πρωί της περασμένης Κυριακής στην αγκαλιά της το υγιές κοριτσάκι της. Αφήνει όμως και το αποτύπωμά της στην επιστήμη, καθώς η περίπτωσή της αποκτά ιδιαίτερο επιστημονικό και κοινωνικό ενδιαφέρον, επιβεβαιώνοντας την πρόοδο στην αναπαραγωγική ιατρική και προσφέροντας ελπίδα σε γυναίκες που έχουν αντιμετωπίσει απειλές στη γονιμότητά τους.
«Σήμερα κρατώ στην αγκαλιά μου το θαύμα μας. Κάθε δυσκολία άξιζε για αυτή τη στιγμή. Η ελπίδα είναι δύναμη που γεννά ζωή. Ευχαριστώ την ομάδα του γιατρού μου που την έκανε πραγματικότητα» δήλωσε χθες η γυναίκα.

Η κυρία Ειρήνη Κόκα με τον σύζυγό της (αριστερά) και τον γιατρό, κ. Πάντο (δεξιά)
«Η Ειρήνη είναι μία από τις μόλις 33 περιπτώσεις διεθνώς που έχουν επιτύχει δεύτερο τοκετό μετά από μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού. Το αποτέλεσμα αυτό επιβεβαιώνει μετρήσιμα την επαναλειτουργία του μεταμοσχευμένου φλοιού ωοθηκών και τη διατήρηση της γονιμότητας σε βάθος χρόνου. Όπου η επιστήμη συναντά την επιμονή, τα όρια μετακινούνται. Συγχαρητήρια πάνω από όλους στη μητέρα, στον πατέρα αλλά και σε όλη την ομάδα μας. Είναι τεράστια χαρά που επιτεύχθηκε αυτό το αποτέλεσμα και είμαστε περήφανοι για το επιστημονικό μας έργο» σημείωσε μετά τον τοκετό ο θεράπων ιατρός της, Πρόεδρος της Κλινικής Γένεσις Αθηνών και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, κ. Κωνσταντίνος Πάντος.
Πριν από 17 χρόνια η κ. Κόκα διαγνώστηκε με λέμφωμα Hodgkin και υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Το 2013 υπήρξε υποτροπή, προτού ακολουθήσουν τα επόμενα θεραπευτικά πρωτόκολλα, προχώρησε σε κρυοσυντήρηση ωοθηκικού ιστού για να διαφυλάξει τη γονιμότητά της. Το 2021, μετά την αποθεραπεία, πραγματοποιήθηκε στην Κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ η μεταμόσχευση του κρυοσυντηρημένου φλοιού ωοθηκών στις μη λειτουργικές ωοθήκες της. Η επέμβαση έγινε υπό την επίβλεψη του γυναικολόγου κ. Κωνσταντίνου Πάντου, από εξειδικευμένη ομάδα ιατρών και κλινικών εμβρυολόγων της κλινικής σε συνεργασία με ομάδα από το Oslo University Hospital (Νορβηγία), υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Peter Zoltan Fedorcsak και με τη συμμετοχή της Διευθύντριας Εργαστηρίου Εξωσωματικής, κυρίας Μαρίας Μπίμπα. Το χειρουργικό στάδιο μεταδόθηκε ζωντανά σε 13 δημόσια νοσοκομεία της χώρας ως εκπαιδευτικό γεγονός.
Μετά από περίπου 1,5 χρόνο λειτουργίας των επανενεργοποιημένων ωοθηκών (και ενώ βρισκόταν σε εμμηνόπαυση για 8 χρόνια λόγω της χημειοθεραπείας), συλλέχθηκαν ωάρια που γονιμοποιήθηκαν με σπέρμα του συζύγου της και στις 5 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η πρώτη εμβρυομεταφορά που οδήγησε και στην πρώτη εγκυμοσύνη και τοκετό. Ομοίως μετά από νέα συλλογή ωαρίων, στη συνέχεια γονιμοποίηση και κατάψυξη, στις 9 Μαρτίου 2025 ακολούθησε απόψυξη και δεύτερη εμβρυομεταφορά, στο στάδιο της βλαστοκύστης, διαδικασία που οδήγησε στη δεύτερη κύηση.

Η κυρία Ειρήνη Κόκα
Διαβάστε επίσης
8 υγιή μωρά με DNA από τρεις γονείς γεννήθηκαν στη Βρετανία
Υπογονιμότητα: Μελέτη προτείνει τον τύπο εμβρυομεταφοράς που αυξάνει την επιτυχία της εξωσωματικής