Η ενίσχυση της υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος και η προαγωγή ενός υγιούς μεταβολισμού αποτελούν αντικείμενο συνεχούς επιστημονικής έρευνας. Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Nottingham αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίζουν τα διατροφικά συμπληρώματα, ιδίως όταν συνδυάζονται στρατηγικά.

Ειδικότερα, η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Translational Medicine, συμπέρανε ότι συγκεκριμένοι συνδυασμοί, όπως τα συνβιοτικά, μπορεί να υπερτερούν σε σχέση με τα μεμονωμένα πρεβιοτικά ή τα ωμέγα-3, προσφέροντας ισχυρότερα αντιφλεγμονώδη οφέλη και μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων που σχετίζονται με τη χρόνια φλεγμονή.

Οι πολύτιμος συνδυασμός 

Το συνβιοτικό που εξέτασαν οι ερευνητές, ένας συνδυασμός φυσικά ζυμωμένου κεφίρ και ποικιλίας πρεβιοτικών ινών, περιέχει φυσικά προβιοτικά βακτήρια και μύκητες που δημιουργούνται κατά την παραδοσιακή ζύμωση του κατσικίσιου γάλακτος με ζωντανούς κόκκους κεφίρ. Οι κόκκοι αυτοί φιλοξενούν δεκάδες είδη ευεργετικών βακτηρίων.

Συνδυάζοντας το κεφίρ, πλούσιο σε ζωντανά μικρόβια, με πρεβιοτικές ίνες που τα τρέφουν, δημιουργείται ένα συνβιοτικό αποτέλεσμα: τα μικρόβια αναπτύσσονται και παράγουν ευεργετικά προϊόντα, όπως το βουτυρικό οξύ, το οποίο έχει αντιφλεγμονώδη και ανοσορυθμιστική δράση σε όλο το σώμα.

Η σημαντική επίδραση 

Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές εξέτασαν δύο ομάδες συμμετεχόντων: η μία ομάδα έλαβε το συνβιοτικό, ενώ η άλλη συμπλήρωμα ωμέγα-3 ή φυτικών ινών. Σε διάστημα έξι εβδομάδων, οι υγιείς συμμετέχοντες που έλαβαν το συνβιοτικό παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στις πρωτεΐνες που σχετίζονται με τη φλεγμονή σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν μόνο ωμέγα-3 ή φυτικές ίνες.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο συνδυασμός ευεργετικών μικροβίων με πρεβιοτικές ίνες θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος και του μεταβολισμού πιο αποτελεσματικά από τα μεμονωμένα συμπληρώματα.

Οι συστηματικοί δείκτες φλεγμονής είναι σήματα στο αίμα που δείχνουν το βαθμό φλεγμονής σε ολόκληρο το σώμα, όχι μόνο σε μια συγκεκριμένη περιοχή όπως το έντερο ή μια λοίμωξη. Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι τα συνολικά επίπεδα φλεγμονής των συμμετεχόντων σε ολόκληρο το σώμα τους μειώθηκαν, υποδηλώνοντας βελτίωση στη γενική ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος και χαμηλότερο κίνδυνο για παθήσεις που συνδέονται με χρόνια φλεγμονή, όπως καρδιακές ή άλλες μεταβολικές παθήσεις.

Το επόμενο στάδιο της έρευνας των επιστημόνων είναι η δοκιμή των συμπληρωμάτων σε άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά τους.

Συμπέρασμα

«Η μελέτη μας δείχνει ότι, ενώ και οι τρεις διατροφικές προσεγγίσεις μείωσαν τη φλεγμονή, το συνβιοτικό, που συνδυάζει το ζυμωμένο κεφίρ με ένα μείγμα ποικίλων πρεβιοτικών ινών, είχε τα πιο ισχυρά και μεγαλύτερου εύρους αποτελέσματα. Αυτό υποδηλώνει ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ των ευεργετικών μικροβίων και των φυτικών ινών μπορεί να είναι καθοριστική για τη διατήρηση της ισορροπίας του ανοσοποιητικού συστήματος και της μεταβολικής υγείας» συνοψίζει η Δρ. Amrita Vijay της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Nottingham και επικεφαλής της μελέτης.

Διαβάστε επίσης:

Συμπληρώματα φυλλικού οξέος: Μπορεί να γίνουν επικίνδυνα; Μια διαιτολόγος εξηγεί

Συμπληρώματα κρεατίνης: Πόσο ασφαλή και αποτελεσματικά είναι – Η διαιτολόγος λύνει κάθε απορία

Συμπληρώματα διατροφής: Διαιτολόγος δίνει έξυπνα tips ώστε η λήψη τους να μην γίνει επικίνδυνη