Νέα δεδομένα δημιουργεί στο φαρμακευτικό πεδίο, η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας/ Οικονομικών και Υγείας (23185/2025 – ΦΕΚ 3949/Β/23-7-2025), για την κατανομή της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ και για τον τρόπο υπολογισμού και επιμερισμού των υποχρεωτικών επιστροφών που καταβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρίες (clawback / rebate).
Με την απόφαση καθορίζεται για το 2025 συνολικός προϋπολογισμός ύψους 2.236.000.000 ευρώ, ο οποίος επιμερίζεται σε 1.316.000.000 ευρώ για φάρμακα κοινότητας, και σε 920.000.000 ευρώ για Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), που διατίθενται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Προβλέπεται, ωστόσο, και ένας εσωτερικός επιμερισμός της δαπάνης που αφορά στα φάρμακα κοινότητας, δηλαδή στα φάρμακα που διατίθενται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Βάσει της απόφασης, το ποσό των 1.316.000.000 ευρώ κατανέμεται εκ νέου με βάση την προστασία ευρεσιτεχνίας (πατέντα) που διαθέτουν τα σκευάσματα.
Ειδικότερα, το ποσό των 480.000.000 ευρώ προορίζεται για φάρμακα που ουδέποτε διέθεταν προστασία ευρεσιτεχνίας (γενόσημα, υβριδικά, βιοομοειδή κ.λπ.) και το ποσό των 836.000.000 ευρώ για φάρμακα που διέθεταν ή διαθέτουν προστασία ευρεσιτεχνίας.
Τα φάρμακα της πρώτης κατηγορίας θα περιληφθούν σε κατάλογο που θα καταρτίσει ο ΕΟΠΥΥ. Οι φαρμακευτικές εταιρείες θα επιβεβαιώνουν το καθεστώς των προϊόντων τους (αν διαθέτουν ή όχι πατέντα).
Επίσης, ορίζεται ότι ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα κοινότητας που ουδέποτε διέθεταν προστασία δεν επιδέχεται περαιτέρω κατατμήσεων ή εκπτώσεων πέραν των επιστροφών. Ενώ εάν ένα σκεύασμα «χάσει» την πατέντα, ο σχετικός προϋπολογισμός του μεταφέρεται στον επιμέρους κλειστό προϋπολογισμό των «μη προστατευμένων», για 3 έτη.
Για τον υπολογισμό καθαρής δαπάνης και ποσοστού επιστροφών στις φαρμακευτικές εταιρίες εξαιρούνται τα φάρμακα για τα οποία έχουν γίνει συμφωνίες. Όπως ορίζεται, «ο ΕΟΠΥΥ αφού εξαιρέσει τα προϊόντα που βρίσκονται σε υφιστάμενους επιμέρους κλειστούς προϋπολογισμούς βάσει συμφωνιών με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, θα υπολογίσει: (i). τη δαπάνη που προκύπτει μετά την αφαίρεση όλων των δαπανών που βαρύνουν τρίτους από την ετήσια δαπάνη ιδιωτικών φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, (ii). και την τελική (καθαρή) δαπάνη των υπολοίπων προϊόντων που προκύπτει από την δαπάνη του στοιχείου (i) της παρούσας παραγράφου, μετά και την αφαίρεση των επιστροφών των ΚΑΚ (rebate και clawback) της παρ. Β.1 της παρούσας για το έτος 2024».
Η ΚΥΑ προβλέπει και τη μεταφορά πλεονασμάτων μεταξύ προϋπολογισμών, από τον προϋπολογισμό των μη προστατευμένων φαρμάκων προς τα προστατευμένα, και αντιστρόφως, σε ετήσια βάση. «Τυχόν υπόλοιπο του ετήσιου επί μέρους κλειστού προϋπολογισμού των προϊόντων της παρ. Β μεταφέρεται κατ’ έτος στον προϋπολογισμό των προϊόντων που διέθεταν ή διαθέτουν προστασία ευρεσιτεχνίας δραστικής ουσίας και το αντίθετο» διευκρινίζεται.
Κατά το υπουργείο Υγείας, οι νέες ρυθμίσεις ενισχύουν το σταθερό περιβάλλον και την προβλεψιμότητα στο φαρμακευτικό τοπίο και δημιουργούν πιο στοχευμένο μηχανισμό επιστροφών, ανάλογα με τη συμβολή κάθε κατηγορίας φαρμάκου στο σύστημα.
Διαβάστε επίσης
Φαρμακευτική δαπάνη: 5 λόγοι που θα φτάσει τα 9,5 δις ευρώ μέχρι το 2027- Ένας Καθηγητής προβλέπει
Κατρακυλά η δημόσια χρηματοδότηση για το φάρμακο – Διαμαρτύρεται η ΠΕΦ