«Θύμα» του καύσωνα έχει πέσει και η εθελοντική συλλογή αίματος, καθώς ένα διαχρονικό πρόβλημα του καλοκαιριού, δηλαδή η μείωση του αίματος, έχει ενταθεί λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει η πτωτική πορεία που είναι γνωστή εδώ και χρόνια για αυτή την εποχή του χρόνου. Οι εθελοντές αιμοδότες φεύγουν για διακοπές, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η εισροή εθελοντικού αίματος στις μονάδες αιμοδοσίας των δημόσιων νοσοκομείων και να παρατηρούνται μικρές καθυστερήσεις στις μεταγγίσεις ασθενών, όπως είναι αυτοί με μεσογειακή αναιμία.
Τις τελευταίες ημέρες στο πρόβλημα απουσίας των εθελοντών αιμοδοτών έχει προστεθεί και ο πρωτοφανής καύσωνας, με αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη μείωση των προσερχόμενων ατόμων στην εθελοντική αιμοδοσία.
Οι ανάγκες σε αίμα στη χώρα μας, για ιατρικές πράξεις, χειρουργεία και θεραπεία ασθενών βασίζονται στη συλλογή εθελοντικού αίματος, χωρίς, όμως, δυστυχώς να υπάρχει η δυνατότητα μακροπρόθεσμης αποθεματοποίησης. Και αυτό καθώς το αίμα «ζει» μόλις 35-40 ημέρες. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί κάνουν έκκληση για συνεχείς αιμοδοσίες, ολόκληρο το χρόνο ώστε να μη δημιουργούνται κενά και λείπει το πολύτιμο αυτό δώρο ζωής.
Εν τω μεταξύ, τους καλοκαιρινούς μήνες μειώνονται οι αιμοδότες και κατ’ επέκταση η συλλογή αίματος, αλλά ταυτόχρονα αυξάνονται οι ανάγκες λόγω τροχαίων ατυχημάτων και μεταμοσχεύσεων που απαιτούνται. Έτσι δημιουργείται μια κατάσταση που απαιτεί συνεχόμενες συντονισμένες ενέργειες για την προσέλκυση εθελοντικής αιμοδοσίας.
Ακόμη ένας αστάθμητος παράγοντας είναι ο ιός του δυτικού Νείλου, που δημιουργεί επιπλέον εμπόδια στην αιμοδοσία. Ειδικά εφέτος, φαίνεται πως έχει ως επίκεντρο την Αττική – τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα – γεγονός που προβληματίζει τους ειδικούς της αιμοδοσίας. Η Αττική είναι η περιοχή που έχει τις μεγαλύτερες ανάγκες, συλλέγει το περισσότερο αίμα αλλά έχει και τις περισσότερες ελλείψεις, ακριβώς λόγω των αναγκών.
Μια επιδημία λοιμώξεων ιού του Δυτικού Νείλου στην Περιφέρεια Αττικής έχει να καταγραφεί από το 2018. Σημειώνεται, όμως, πως πλέον δεν αποκλείονται από την αιμοδοσία περιοχές επηρεαζόμενες από τον ιό, όπως γινόταν παλαιότερα. Αυτό που γίνεται είναι έλεγχος των αιμοδοτών που είτε διαμένουν είτε εργάζονται είτε έχουν περάσει από τις περιοχές με περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Πρόκειται για έναν έλεγχο πολύ υψηλού κόστους που όμως γίνεται προκειμένου να μετριαστούν οι ελλείψεις σε αίμα.
Τα τελευταία τρία χρόνια, ο αριθμός των εθελοντών αιμοδοτών έχει αυξηθεί ελαφρώς, γεγονός που αποπνέει αισιοδοξία. Ενδεικτικά, το 2023 συγκεντρώθηκαν 13.630 μονάδες αίματος περισσότερες σε σχέση με το 2022. Επίσης, η κεντρικοποίηση των αιμοδοσιών των νοσοκομείων στο ΕΚΕΑ για την περιοχή της Αττικής έχει βοηθήσει πολύ στην αντιμετώπιση των ελλείψεων αλλά και στην επάρκεια σε αιμοπετάλια και πλάσμα. Η επεξεργασία του αίματος που λαμβάνεται από όλες τις αιμοληψίες του Λεκανοπεδίου γίνεται κεντρικά και όχι από την κάθε αιμοδοσία νοσοκομείου ξεχωριστά, με αποτέλεσμα την κεντρική παρασκευή των προϊόντων του αίματος. Ως αποτέλεσμα υπάρχει μεγάλη επάρκεια αιμοπεταλίων και πλάσματος, ενώ η διανομή από το ΕΚΕΑ του αίματος που απαιτείται γίνεται αναλόγως τις ανάγκες των νοσοκομείων και με εστίαση τους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς.
Με σκοπό την αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλείψεων σε αίμα το επόμενο διάστημα, το ΕΚΕΑ οργανώνει δύο μεγάλες εθελοντικές αιμοδοσίες. Η μία είναι στις 30 και 31 Ιουλίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του μετρό Συντάγματος και η άλλη μέσα στην «καρδιά» του Αυγούστου, κάτι που πραγματοποιείται για πρώτη φορά εφέτος. Θα είναι ένας τριήμερος … μαραθώνιος συλλογής αίματος, από τις 20 έως τις 22 Αυγούστου από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, επίσης στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του μετρό Συντάγματος, ενός σημείου που θεωρείται κομβικό καθώς πηγαινοέρχεται καθημερινά πολύς κόσμος.
Διαβάστε επίσης
Εθελοντική αιμοδοσία: Ποια είναι τα 6 οφέλη στον οργανισμό του αιμοδότη
Νέα ομάδα αίματος βρήκαν επιστήμονες λύνοντας ένα μυστήριο 50 ετών