Κάποιες φορές, οι διαφωνίες μοιάζουν αναγκαίες, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει για ορισμένα από τα ζευγάρια που βλέπει η Δρ. Samantha Rodman Whiten στην πρακτική της ως κλινική ψυχολόγος. Αυτή η επιθυμία να επιλυθεί μια σύγκρουση πριν πάτε για ύπνο είναι ιδιαίτερα συχνή για όσους μεγάλωσαν σε ένα σπίτι όπου τα μέλη της οικογένειας τσακώνονταν ασταμάτητα, διευκρινίζει.
Για άλλους, η τάση αυτή οφείλεται στην πεποίθηση ότι δεν πρέπει ποτέ να πηγαίνετε για ύπνο θυμωμένοι – η οποία μερικές φορές προέρχεται από «την πεποίθηση ότι ο άλυτος θυμός μπορεί να φουντώσει μέσα στη νύχτα, οδηγώντας σε βαθύτερη δυσαρέσκεια», σύμφωνα με την Δρα. Sabrina Romanoff, κλινική ψυχολόγο στη Νέα Υόρκη. «Ιστορικά, είναι ένα κάλεσμα για σύνδεση και προτεραιότητα στη σχέση έναντι της παρατεταμένης αρνητικότητας», συμπληρώνει.
Συνοπτικά, το να μην πέφτουμε ποτέ στο κρεβάτι θυμωμένοι ακούγεται σαν ένας καλός κανόνας για να αποφεύγουμε τις παρατεταμένες εντάσεις. Ωστόσο, δεν είναι πάντα χρήσιμος, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αντίθετα, το να βάλουμε μια διαφωνία στον πάγο και να πέσουμε για ύπνο αναστατωμένοι είναι μια δεξιότητα που μπορούμε να εξασκήσουμε, είπε η Δρ. Whiten.
Γιατί να αναβάλουμε έναν τσακωμό
Εάν καθυστερήσουμε να κοιμηθούμε για να… τσακωθούμε, αυτό μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ για διάφορους λόγους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν είμαστε εξαντλημένοι, δεν ελέγχουμε τα συναισθήματά μας, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό να πούμε πράγματα που θα μετανιώσουμε αργότερα. Οι ικανότητές στην επίλυση προβλημάτων, την ακρόαση και τη λογική σκέψη – όλες απαραίτητες για αποτελεσματική επικοινωνία – μπορεί επίσης να επηρεαστούν αρνητικά. Αυτοί οι παράγοντες, μπορούν να επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση, είπε η Δρ. Whiten.
Από την άλλη, ο ποιοτικός νυχτερινός ύπνος μπορεί να επαναφέρει πλήρως τον εγκέφαλο. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, «μειώνεται η αντίδραση του εγκεφάλου σε αρνητικά ερεθίσματα — ή σε αντιληπτά αρνητικά ερεθίσματα — ενώ ο ύπνος βοηθά στην επεξεργασία των συναισθημάτων και αποκαθιστά την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με λογική», είπε η Romanoff. «Ένας ξεκούραστος εγκέφαλος μπορεί καλύτερα να συμμετέχει σε έναν διάλογο με καλή επικοινωνία».
Επιπλέον, μια διαφωνία μπορεί να φαντάζει ασήμαντη την επόμενη μέρα και απλά να παρασυρθήκαμε από την άσχημη ψυχολογία μας. Εκτός από τις σπάνιες περιπτώσεις που κάτι σημαντικό και σχετικό με τη σύγκρουση πρόκειται να συμβεί αργά το βράδυ, η Romanoff είπε ότι όλες οι διαφωνίες θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την επόμενη μέρα.
Κι αν είμαστε πολύ θυμωμένοι;
Νιώθετε ότι θέλετε να κοιμηθείτε αλλά δεν μπορείτε γιατί θεωρείτε ότι το θέμα πρέπει να λυθεί αμέσως; Σε αυτή την περίπτωση, τα συναισθήματα μπορεί να προέρχονται από τον «πανικό προσκόλλησης», τον φόβο ότι το κοντινό μας πρόσωπο δεν είναι εκεί ή δεν μας αγαπά, εξήγησε η Δρ. Whiten. Σε κάποιες σχέσεις, το ένα άτομο θέλει να συζητήσει περισσότερο από το άλλο και ανησυχεί ότι αν δεν γίνει αμέσως, το ζήτημα δεν θα λυθεί ποτέ. Γι’ αυτό οι ειδικοί προτείνουν να συμφωνήσετε σε μια ώρα για να συνεχίσετε τη συζήτηση όταν και οι δύο είστε πιο ήρεμοι: αυτό βοηθά να ηρεμήσουμε και να κοιμηθούμε καλύτερα.
Επιπλέον, η Romanoff συμβουλεύει να συνεχίσετε τα βραδινά σας «τελετουργικά» όπως το να λέτε «σ’ αγαπώ» ή να αγκαλιάζεστε, για να δείξετε ότι η σχέση είναι πιο σημαντική από τη διαφωνία. Τέλος, μπορείτε να δοκιμάσετε τεχνικές αυτορύθμισης, όπως διαλογισμό, αναπνευστικές ασκήσεις ή να βάλετε τα χέρια σας σε κρύο νερό, για να ηρεμήσετε.
Όταν έρθει η ώρα της συζήτησης, θυμηθείτε ότι οι διαφωνίες είναι αναπόφευκτες. Ο τρόπος, όμως, που τις χειρίζεστε μπορεί να δυναμώσει τη σχέση και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου. Γι’ αυτό, αντιμετωπίστε τις συγκρούσεις ως ευκαιρίες να προχωρήσετε μαζί παρακάτω, όχι να απομακρυνθείτε.
Διαβάστε επίσης
Γάμος χωρίς καβγάδες: Βρήκαν οι Clooneys το μυστικό της ευτυχισμένης ζωής;
Σχέσεις: 6 tips από τον ειδικό για να σταματήσετε να τσακώνεστε συνέχεια για τους ίδιους λόγους
Διαφωνίες: Για ποιο θέμα τσακώνονται περισσότερο οι οικογένειες; Έρευνα απαντά