Αντιδράσεις ανάμεσα στους Έλληνες γιατρούς της Γερμανίας αλλά και τους οικογενειακούς γιατρούς της Ελλάδας έχει προκαλέσει η αγανάκτηση μιας Ελληνίδας που ζει στη Γερμανία για το γερμανικό σύστημα Υγείας. Την ανάρτησή της κοινοποίησε το Σαββατοκύριακο ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, υπεραμυνόμενος του Εθνικού Συστήματος Υγείας και σχολιάζοντας ότι οι υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα είναι πιο αποτελεσματικές, και σε σύγκριση με τις αντίστοιχες σε ευρωπαϊκές χώρες όπως είναι η Γερμανία.

Οι αναρτήσεις τόσο της Ελληνίδας όσο και του Υπουργού Υγείας δεν έμειναν αναπάντητες από γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Σημειώνεται πως η γυναίκα που ζει στη Γερμανία χαρακτήρισε την Πρωτοβάθμια περίθαλψη της χώρας ως το «πιο σύντομο ανέκδοτο», περιγράφοντας πως ήθελε ραντεβού σε ενδοκρινολόγο και της έκλεισαν μετά από ένα οκτάμηνο. Επίσης, καταγγέλλει ότι επισκέφθηκε γενική γιατρό που την απέκλεισε, καθώς, όπως λέει η γυναίκα, θεώρησε ότι… δεν ταιριάζουν ως άνθρωποι.

«Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζονται στα Επείγοντα των νοσοκομείων γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να λάβουν έγκαιρα ιατρική φροντίδα. Φαντάσου να έχεις έναν ωραίο καρκίνο και να καθυστερεί η πρώτη διάγνωση για ένα εξάμηνο, το οποίο μπορεί να αποβεί μοιραίο», ανέφερε στην ανάρτησή της.

Η εμπειρία της γυναίκας που μένει στη Γερμανία αποτέλεσε ευκαιρία για τον Υπουργό Υγείας να εκθειάσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «το ΕΣΥ καλύπτει το 100% σε όλους τους ανασφάλιστους στις Δημόσιες Δομές και ο ΕΟΠΠΥ προσφέρει Διαγνωστικές Εξετάσεις με τις χαμηλότερες συμμετοχές στην ΕΕ».

Άμεση ήταν η αντίδραση ενός Έλληνα γενικού οικογενειακού γιατρού, του κ. Ιωάννη Μπαλαγιάννη, που ζει και εργάζεται στη Γερμανία. Απευθυνόμενος προς τη γυναίκα αναφέρει πως ο οικογενειακός γιατρός αποφασίζει για τα πάντα, κάτι που δε συνάδει με την ελληνική νοοτροπία. «Εξετάσεις κατά παραγγελία δεν γίνονται. Μπορείτε βεβαίως να ζητήσετε ό,τι θέλετε. Αν δεν υπάρχει αναγκαιότητα επιβαρύνεστε το κόστος και όχι το ταμείο. Η ελληνική νοοτροπία πολλών Ελλήνων ασθενών που μάλιστα έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία δεν συμβαδίζει με την νοοτροπία του Γερμανικού συστήματος υγείας. Οι γιατροί έχουν αξιοπρέπεια και απολαμβάνουν σεβασμού από τους ασθενείς τους. Εάν κάνατε το λάθος να υποδείξετε ή να απαιτήσετε πράγματα που δεν εγκρίνει η γιατρός σας, αυτό σας οδήγησε στην αποπομπή σας», σημειώνει ο γιατρός και προσθέτει: «Οι γιατροί στην Γερμανία στην συντριπτική τους πλειοψηφία αμείβονται καθαρά από τα ταμεία και δεν υπάρχει άμεση οικονομική εξάρτηση από τον ασθενή. Ακολουθούν αυστηρούς κανόνες και πρωτόκολλα».

Με αφορμή την ανάρτηση του κ. Μπαλαγιάννη, τις καταγγελίες της γυναίκας σχολίασε και ο γενικός γιατρός και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Ευάγγελος Φραγκούλης. «Αυτό που ουσιαστικά νοσταλγεί η Ελληνίδα ασθενής είναι το ελληνικό άναρχο μη σύστημα και τη δυνατότητα να επισκεφθεί επειδή η ίδια έκρινε πως πρέπει: α. με χαμηλή αποζημίωση ιδιώτη γιατρό- αυτό ισχύει ακόμα λόγω της πληθώρας ιατρών που έχει εξαθλιώσει τις ιατρικές αμοιβές, β. τα επείγοντα νοσοκομείου, καθυστερώντας την εξυπηρέτηση σοβαρών επειγόντων περιστατικών επειδή απλά μπορεί να το κάνει χωρίς ποινές… Τακτικό ραντεβού με γιατρό εξειδίκευσης μέσω ΕΟΠΥΥ σχεδόν αδύνατο να βρει πάλι εν μέρει λόγω του κλεισίματος ραντεβού που δεν χρειάζονται από ασθενείς που αυτο-παραπέμπονται (και φυσικά λόγω των εξευτελιστικών αποζημιώσεων των γιατρών με ελάχιστους να εντάσσονται στο δημόσιο σύστημα…)», αναφέρει σε δική του ανάρτηση.

Διαβάστε επίσης

Ψηφιακό «μάτι» στα χειρουργεία του Ευαγγελισμού: Τι δείχνει για επεμβάσεις, υλικά και δαπάνες

Μεταρρυθμίσεις σε ηλεκτρονικά ραντεβού και επείγοντα ανανεώνουν σταδιακά το ΕΣΥ

ΕΣΥ: Περιέθαλψε 11,8 εκατομμύρια ασθενείς σε ένα έτος – Ποια νοσοκομεία σήκωσαν το μεγαλύτερο φορτίο