Συναγερμό για την επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά νεαρών ατόμων που κυκλοφορούν με πατίνια και ποδήλατα εκπέμπει ο διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Κώστας Μπαργιώτας. Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό του τραυματισμού ενός 13χρονου με πατίνι σε κεντρικό δρόμο της Λάρισας, ο δρ. Μπαργιώτας κάνει λόγο για καθημερινή παρουσία τραυματισμένων παιδιών στην εφημερία, χαρακτηρίζοντας αφόρητη την κατάσταση στους δρόμους και καταγγέλλοντας τις αρμόδιες Αρχές για αδιαφορία.

«Κάθε μέρα, στην εφημερία βλέπουμε τραυματισμένα παιδιά και όχι μόνο. Στο δρόμο, η κατάσταση με τα δίκυκλα είναι πλέον αφόρητη, τόσο με τα ποδήλατα, όσο και με τα πατίνια. Όλοι οδηγούν αντίθετα στο ρεύμα, ελίσσονται ανάμεσα στα αυτοκίνητα (με αντίθετη φορά εννοείται) πετάγονται από το πουθενά. Το μόνο που είναι μεγαλύτερο από την αναρχία στο δρόμο είναι η αδιαφορία των αρχών. Φυσικά στα τροχαία με πατίνια, αν ρωτήσεις τον πιτσιρικά που πήγαινε ανάποδα στο ρεύμα χωρίς φως και μιλώντας στο κινητό, φταίει πάντα ο άλλος. Και συμφωνεί και η μαμά φυσικά που δεν καταλαβαίνει σε τι κίνδυνο βάζει το παιδί της», αναφέρει στην ανάρτησή του ο δρ. Μπαργιώτας.

Με αφορμή την παρέμβαση του γιατρού, τη δική του ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, υποστηρίζοντας ότι περισσότερο από το 30% των σοβαρών τραυματισμών παιδιών σε τροχαία αφορά σε δίτροχα, ενώ οι έφηβοι ηλικίας 15–19 ετών παρουσιάζουν τον υψηλότερο δείκτη τραυματισμών από μοτοσυκλέτες. Επισημαίνει, παράλληλα, ότι η έλλειψη κράνους αυξάνει τον κίνδυνο θανάσιμου τραυματισμού κατά 40–70%.

Η σχετική ανακοίνωση του ΙΣΛ, στην οποία γίνεται επίσης λόγος για ευθύνες γονέων και πολιτείας, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Τα τροχαία ατυχήματα με δίτροχα (μοτοσυκλέτες, μοτοποδήλατα, ηλεκτρικά πατίνια, ποδήλατα) σε παιδιά και εφήβους αποτελούν ένα σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας, από την άλλη μεριά όμως αυτά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σ’ αυτές τις ηλικίες, λόγω της ευκολίας μετακίνησης και της αίσθησης ελευθερίας που προσφέρουν. Ωστόσο, η χρήση τους ενέχει σοβαρούς κινδύνους, ειδικά όταν δεν τηρούνται οι κανόνες οδικής ασφάλειας.

Κύρια αιτία θανάτου σε αυτές τις ηλικίες αποτελούν τα πάσης φύσεως ατυχήματα με προεξάρχοντα τα τροχαία. Πάνω από το 30% των σοβαρών τραυματισμών παιδιών σε τροχαία αφορούν δίτροχα ενώ οι έφηβοι ηλικίας 15–19 ετών παρουσιάζουν τον υψηλότερο δείκτη τραυματισμών από μοτοσυκλέτες. Η έλλειψη κράνους αυξάνει τον κίνδυνο θανάσιμου τραυματισμού κατά 40–70%.

Οι κύριες αιτίες ατυχημάτων είναι η μη χρήση προστατευτικού εξοπλισμού (κράνος, επιγονατίδες κ.ά.), η υπερβολική ταχύτητα ή η επικίνδυνη οδήγηση, η έλλειψη εμπειρίας και γνώσεων κυκλοφοριακής αγωγής, η χρήση, κατά την οδήγηση, κινητού τηλεφώνου ή ακουστικών, η οδήγηση σε ακατάλληλους και επικίνδυνους δρόμους αλλά και η κίνηση σε αντίθετη κατεύθυνση του δρόμου, σε πλατείες και πεζόδρομους.

Σοβαρές επιπτώσεις του είδους αυτών των ατυχημάτων αποτελούν οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και τα κατάγματα ενώ σημαντικές είναι οι ψυχολογικές συνέπειες, ο φόβος, το τραύμα και το άγχος. Παράλληλες βέβαια είναι και οι κοινωνικές και οι οικονομικές επιπτώσεις, οι νοσηλείες, οι απουσίες από το σχολείο και τα έξοδα αποκατάστασης.

Όσον αφορά τα μέτρα πρόληψης και προστασίας σε αυτά περιλαμβάνονται η υποχρεωτική χρήση κράνους και προστατευτικού εξοπλισμού, η εκπαίδευση σε θέματα οδικής ασφάλειας από μικρή ηλικία (σε σχολεία και οικογένεια), η απαγόρευση οδήγησης μηχανοκίνητων δίτροχων κάτω από νόμιμη τη ηλικία. η κατασκευή ειδικών διαδρομών για ποδήλατα και πατίνια και ο γονικός έλεγχος και η παρακολούθηση.

Τα τροχαία ατυχήματα με δίτροχα σε παιδιά και εφήβους είναι συχνά αλλά προλαμβάνονται. Απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια από γονείς, σχολεία και πολιτεία για την καλλιέργεια σωστής οδηγικής συμπεριφοράς και για την ενίσχυση της ασφάλειας στους δρόμους».

Ειδήσεις σήμερα

Γιατί παραιτήθηκε ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Αθήνας

Ο γηρασμένος αγροτικός πληθυσμός στην Ελλάδα αποτελεί κρίσιμη απειλή – Ένας καθηγητής εξηγεί

Σεμαγλουτίδη και τιρζεπατίδη μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού